Vliv vybraných faktorů na proměnnou štěstí v České republice

Název práce: Vliv vybraných faktorů na proměnnou štěstí v České republice
Autor(ka) práce: Pohanková, Vendula
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kureková, Lucie
Oponenti práce: Máslo, Lukáš Augustin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce má za cíl určit vliv vybraných faktorů na proměnnou štěstí v České republice. V teoretické části jsou představeny vybrané studie autorů, kteří se ekonomií štěstí zabývají. V praktické části jsou sestaveny pomocí metody nejmenších čtverců dva modely. Práce využívá data ze sociologického průzkumu European social survey. Vysvětlovaná proměnná je štěstí a vysvětlující proměnné jsou rodinný stav, náboženství, pohlaví, vzdělání, příjem, ekonomická aktivita, věk, zdraví. Výsledky ukazují, že většina proměnných se jeví jako statisticky významná a pozitivně ovlivňuje proměnnou štěstí. Svobodní lidé jsou šťastnější ve srovnání s lidmi, kteří jsou v manželském svazku. Ukázalo se, že ženy jsou šťastnější než muži, ale to se prokázalo pouze v prvním modelu, ve druhém modelu tato proměnná vyšla statisticky nevýznamná. Nezaměstnaní jsou šťastnější než ti, kteří chodí do práce. Také se ukázalo, že čím je člověk zdravější, tím je šťastnější. Vzdělání pozitivně ovlivňuje štěstí, čím je člověk vzdělanější, tím je šťastnější.
Klíčová slova: Česká republika; štěstí; rodinný stav; vzdělání; průřezová data; příjem; náboženství; nezaměstnanost
Název práce: The influence of selected factors on the happiness variable in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Pohanková, Vendula
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kureková, Lucie
Oponenti práce: Máslo, Lukáš Augustin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This dissertation aims to determine the influence of selected factors on the happiness variable in the Czech Republic. In the theoretical part, the selected studies of authors who are concerned with the economics of happiness are presented. In the practical part, two models are created with the use of least square method. The dissertation uses data from a sociological survey called European Social Survey. The variable being explained is happiness and the explaining variables are marital status, religion, gender, education, income, economic activity, age, health. The results show that the majority of variables seems to be statistically valuable and is positively influencing the happiness variable. Single people are happier compared to people who are married. It also turned out that females are happier than males but this was proved only in the first model. In the second model, this claim proved to be statistically vulnerable. Unemployed people are happier compared to those who are employed. Moreover, the results showed that the healthier people are, the happier they are. Education also positively affects happiness, hence the more educated a person is, the happier he/she is.
Klíčová slova: education; religion; cross-sectional data; Czech Republic; income; unemployment; marital status; happiness

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 2. 2019
Datum podání práce: 9. 5. 2019
Datum obhajoby: 10. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/68887/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: