Využití derivátů v slovenských bankách

Název práce: Využitie derivátov v slovenských bankách
Autor(ka) práce: Gajdošová, Nicol
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: Diviš, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Finančné deriváty sa dostali do povedomia mnohých ľudí ako dôvod finančnej krízy v roku 2008. Čo to vlastne znamená finančný derivát alebo aké druhy rozdeľujeme si preberieme v tejto práci. Pozrieme sa na jednotlivé príklady ako ich možno využiť pre potrebu zaistenia konkrétneho druhu rizika. Hlavnou podstatou tejto práce je zistiť aké druhy derivátov sa v skutočnosti používajú na bankovom trhu. Priblížime si tiež fungovanie treasury oddelenia a porovnáme si nielen teóriu s praxou, ale tiež ako stojíme na trhu s derivátmi v porovnaní s inými krajinami. Výsledkom je zistenie, že trh derivátov na Slovensku je zameraný najmä na základné druhy. Hlavne je tomu tak z dôvodu jednoduchosti vysvetľovania klientovi. Zaujímavým zistením oproti teórii je, že v praxi sa veľmi často využíva produkt zvaný forward s pohyblivou splatnosťou, ktorý je v práci vysvetlený.
Klíčová slova: finančné deriváty; forward; futures; swap; opcia
Název práce: Use of derivatives in Slovak banks
Autor(ka) práce: Gajdošová, Nicol
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: Diviš, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Financial derivatives got public attention mostly through the financial crisis in 2008. In this thesis, we are going to discuss what a financial derivative actually is and what types we differentiate. We are going to look at individual examples of how they can be used to mitigate a particular type of risk. The purpose of this study is to find out what kinds of derivatives are used on the banking market. We are also going to explore how treasury departments work from a theoretical and practical standpoint, and we also perform an international comparison. Our conclusion is that the derivatives market in Slovakia is focused primarily on the basic types. Especially, because of the simplification required when engaging our clients. An interesting finding in our work, in contrary to the theory is that in practice, a product called time option forward is indeed very often used.
Klíčová slova: financial derivatives; forward; futures; swap; option
Název práce: Využití derivátů v slovenských bankách
Autor(ka) práce: Gajdošová, Nicol
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: Diviš, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Finanční deriváty se dostaly do povědomí mnoha lidí jako příčina finanční krize v roce 2008. Co to vlastně znamená finanční derivát nebo jaké druhy rozdělujeme, si probereme v této práci. Podíváme se na jednotlivé příklady, jak je lze využít pro potřebu zajištění konkrétního druhu rizika. Hlavní podstatou této práce je zjistit, jaké druhy derivátů se ve skutečnosti používají na bankovním trhu. Přiblížíme si také fungování treasury oddělení a porovnáme si nejen teorii s praxí, ale také jak stojíme na trhu s deriváty ve srovnání s jinými zeměmi. Výsledkem je zjištění, že trh derivátů na Slovensku je zaměřen zejména na základní druhy. Hlavně je tomu tak z důvodu jednoduchosti vysvětlování klientovi. Zajímavým zjištěním oproti teorii je, že v praxi se velmi často využívá produkt zvaný forward s pohyblivou splatností, který je v práci vysvětlen.
Klíčová slova: forward; futures; swap; opce; finanční deriváty

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 11. 2018
Datum podání práce: 19. 5. 2019
Datum obhajoby: 12. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/67887/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: