Postavení zemí Střední Ameriky na trhu s kávou
Název práce: | Postavení zemí Střední Ameriky na trhu s kávou |
---|---|
Autor(ka) práce: | Jakeš, Tomáš |
Typ práce: | Bakalářská práce |
Vedoucí práce: | Gullová, Soňa |
Oponenti práce: | Zamykalová, Miroslava |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Bakalářská práce se soustředí na postavení zemí Střední Ameriky na světovém trhu s kávou. Práce je rozdělena do tří kapitol. První se zabývá kávou jako obchodní komoditou. Popisuje druhy kávy, jak probíhá sklizeň, následné zpracování, balení a transport. Kapitola končí rozborem způsobů obchodování s kávou. Ve druhé kapitole je analyzován světový trh s kávou. Charakterizuje největší producenty, exportéry, spotřebitele, stejně tak vývoj cen kávy v posledních deseti letech. Zvláštní část této kapitoly je věnována Mezinárodní organizaci pro kávu. Třetí kapitola zkoumá samotné postavení zemí Střední Ameriky na světovém trhu s kávou. Zabývá se vývojem produkce kávy ve středoamerických zemích. Zjišťuje, jakou roli hraje dnes káva v jejich ekonomikách. V závěru zmiňuje problémy, kterým celý zdejší kávový průmysl musí čelit, a nakonec nastiňuje možná řešení. |
Klíčová slova: | Střední Amerika; světový trh; káva |
Název práce: | The position of Central American countries on the world coffee market |
---|---|
Autor(ka) práce: | Jakeš, Tomáš |
Typ práce: | Bachelor thesis |
Vedoucí práce: | Gullová, Soňa |
Oponenti práce: | Zamykalová, Miroslava |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | This bachelor thesis is focused on the position of Central American countries on the world coffee market. The thesis is divided into three chapters. The first one deals with coffee as a trade commodity. It describes types of coffee, how the harvesting of coffee is carried out, subsequent processing of coffee, packaging, and transport. This chapter ends with the examination of forms of trading in coffee. In the second chapter, there is analyzed the world coffee market. The biggest producers, exporters, and consumers, as well as the development of coffee prices in the past 10 years, are characterized. An extra part of this chapter is dedicated to the International Coffee Organization. The third chapter investigates the particular position of the Central American countries on the world coffee market. It looks into the development of coffee production in these countries. It also discovers what role is nowadays coffee playing in their economies. In the end, there are mentioned some issues, which the local coffee industry has to face, and eventually, possible solutions are outlined. |
Klíčová slova: | coffee; Central America; world market |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod |
---|---|
Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Bc. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta mezinárodních vztahů |
Katedra: | Katedra mezinárodního podnikání |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 5. 6. 2019 |
---|---|
Datum podání práce: | 3. 12. 2019 |
Datum obhajoby: | 22. 1. 2020 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/69920/podrobnosti |