Minimální mzda v České republice a Slovenské republice

Název práce: Minimálna mzda v Českej republike a Slovenskej republike
Autor(ka) práce: Gabria, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Adámek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá problematikou minimálnej mzdy v Českej a Slovenskej republike. Práca je rozdelená na teoretickú a analytickú, výskumnú časť. V teoretickej časti sú popísané teoretické prístupy k minimálnej mzde a nezamestnanosti a taktiež uvedené mechanizmy na uzatváranie minimálnej mzdy. Na základe uvádzanej literatúry sú zhrnuté argumenty pre a proti zavedeniu minimálnej mzdy a taktiež poznatky z výskumov na ktoré nadväzujeme analytickú časť. Predovšetkým sa venujeme dôkladnej analýze vývoja nominálnej minimálnej mzdy v oboch krajinách od roku 1991. Taktiež berieme do úvahy zmeny cenovej hladiny a porovnávame vývoj reálnej mzdy a pomery k priemerným mzdám. Na základe zvoleného ekonometrického modelu skúmame, či má vplyv zvyšovania minimálnej mzdy na nezamestnanosť v Českej a Slovenskej republike. Na záver porovnávame minimálnu mzdu v štátoch Európskej únie. Bolo zistené, že nominálna minimálna mzda v roku 2019 je vyššia na Slovensku, reálna minimálna mzda vo vzťahu k roku 1991 je vyššia v Českej republike a vplyv na zvyšovanie miery nezamestnanosti sa nepreukázal.
Klíčová slova: mzda; Česká republika; nezamestnanosť; minimálna mzda; zamestnanec; Slovenská republika
Název práce: Minimální mzda v České republice a Slovenské republice
Autor(ka) práce: Gabria, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Adámek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá problematikou minimální mzdy v České a Slovenské republice. Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou, teda výzkumnou část. V teoretické části jsou popsány teoretické přístupy k minimální mzdě a nezaměstnanosti a také uvedené mechanismy uzavírání minimální mzdy. Na základě uváděné literatury jsou shrnuty argumenty pro a proti zavedení minimální mzdy a také poznatky z výzkumů na které navazujeme analytickou část. Především se věnujeme důkladné analýze vývoje nominální minimální mzdy v obou zemích od roku 1991. Rovněž bereme v úvahu změny cenové hladiny a porovnáváme vývoj reálné mzdy a poměry k průměrným platům. Na základě zvoleného ekonometrického modelu zkoumáme, zda má vliv zvyšování minimální mzdy na nezaměstnanost v České a Slovenské republice. Na závěr srovnáváme minimální mzdu v zemích Evropské unie. Bylo zjištěno, že nominální minimální mzda v roce 2019 je vyšší na Slovensku, reálná minimální mzda ve vztahu k roku 1991 je vyšší v České republice a vliv na zvyšování míry nezaměstnanosti se neprokázal.
Klíčová slova: minimální mzda; mzda; Česká republika; nezaměstnanost; Slovenská republika; zaměstnanec
Název práce: The minimum wage in the Czech Republic and Slovak Republic
Autor(ka) práce: Gabria, Miroslav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Adámek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with the issue of the minimum wage in the Czech and Slovak Republics. The work is divided into theoretical and analytical parts. The theoretical part describes the theoretical approaches to minimum wage and unemployment as well as the mechanisms for setting the minimum wage. Based on the literature, the arguments for and against the introduction of the minimum wage are summarized, as well as the findings from the research to which we follow the analytical part. In particular, we focus on a thorough analysis of nominal minimum wage developments in both countries since 1991. We also take into account price level changes and compare real wage developments and average wage ratios. Based on the chosen econometric model, we examine whether the effect of raising the minimum wage on unemployment in the Czech and Slovak Republics. Finally, we compare the minimum wage in the European Union. It was found that the nominal minimum wage in 2019 is higher in Slovakia, the real minimum wage in relation to 1991 is higher in the Czech Republic and the impact on the increase in the unemployment rate has not been proven.
Klíčová slova: minimum wage; wage; unemployment; Czech Republic; Slovak Republic; employee

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 5. 2019
Datum podání práce: 11. 12. 2019
Datum obhajoby: 31. 1. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71540/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: