Vliv různých atributů balení na vnímání produktů zákazníky v České republice
Název práce: | Influence of different packaging attributes on customers’ perception of the products in the Czech Republic |
---|---|
Autor(ka) práce: | Riabiko, Valeriia |
Typ práce: | Bachelor thesis |
Vedoucí práce: | Kottika, Efthymia |
Oponenti práce: | Karlíček, Miroslav |
Jazyk práce: | English |
Abstrakt: | The current thesis aimed to investigate the influence of different visual and informative packaging elements on customers’ perception, evaluation, and a further selection of the product in the Czech Republic. The qualitative approach to the research was utilized and the in-depth interviews with customers of Czech nationality were conducted in order to explore the perceptual tendencies within one culture. Results of the research showed that packaging affects customers’ perception of the product. Graphical elements such as colors and images were shown to catch customers’ attention and influence the perception of a product’s quality. Brand name, materials, and labelling information were found to influence the final purchase decision of Czech customers the most. Overall, the results showed that the informative part of the packaging is probably more important for Czech customers than visual since the purchase decision is made after labelling information is reviewed. However, visual appeal and materials recyclability are still important aspects since they determine the attraction and first impression of the product. Findings of the current research confirm the significance of packaging as a marketing tool and basis for product evaluation. Based on the findings, recommendations for the development of efficient packaging design are provided. |
Klíčová slova: | Food packaging ; Packaging attributes; Perception; Consumer behavior ; Czech Republic |
Název práce: | Vliv různých atributů balení na vnímání produktů zákazníky v České republice |
---|---|
Autor(ka) práce: | Riabiko, Valeriia |
Typ práce: | Bakalářská práce |
Vedoucí práce: | Kottika, Efthymia |
Oponenti práce: | Karlíček, Miroslav |
Jazyk práce: | English |
Abstrakt: | Cílem této bakalářské práce bylo zjistit vliv vizuálních a informativních prvků balení produktů na vnímání, hodnocení a jejich následný výběr zákazníky v České republice. Pro výzkum byl použit kvalitativní přístup a byly vedeny hloubkové rozhovory se zákazníky české národnosti s cílem prozkoumat blíže percepční tendence v rámci dané kultury. Výsledky výzkumu ukázaly, že balení produktu ovlivňuje vnímání produktu zákazníky. Grafické prvky, jako jsou barvy a obrázky, byly vyobrazeny tak, aby upoutaly pozornost zákazníků a ovlivnily celkové vnímání kvality takového produktu. Bylo zjištěno, že název značky, použité materiály a informace na etiketě ovlivňují nejvíce konečné rozhodnutí o nákupu českých zákazníků. Výsledky ukázaly, že informativní část balení se pro české zákazníky jeví jako důležitější než vizuální, jelikož je konečné rozhodnutí o nákupu převážně učiněno po přezkoumání informací na etiketě. Vizuální přitažlivost a recyklovatelnost materiálů však nadále zůstávají důležitými aspekty, jelikož přidávají na přitažlivosti a budí tak lepší první dojem. Zjištění výzkumu potvrzují význam balení jako marketingového nástroje a základ pro hodnocení produktu. Na základě těchto zjištění jsou poskytnuta doporučení pro vývoj efektivního obalového designu. |
Klíčová slova: | Balení potravin; Atributy balení; Vnímání; Chování spotřebitelů; Česká republika |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Ekonomika a management/Business Administration/Corporate Finance and Management |
---|---|
Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Bc. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta podnikohospodářská |
Katedra: | Katedra marketingu |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 18. 11. 2019 |
---|---|
Datum podání práce: | 12. 5. 2020 |
Datum obhajoby: | 3. 6. 2020 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/71673/podrobnosti |