Speciální režimy zdanění zahraničních zaměstnanců

Název práce: Speciální režimy zdanění zahraničních zaměstnanců
Autor(ka) práce: Krykorková, Petra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Tepperová, Jana
Oponenti práce: Wadurová, Lucie
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se věnuje oblasti mezinárodní migrace pracovní síly a potenciálního vlivu rozdílného zdanění příjmů ze zaměstnání v různých státech na rozhodování především vysoce kvalifikovaných zahraničních pracovníků k relokaci do jiného státu. Některé státy se toto rozhodování snaží ovlivňovat i prostřednictvím implementace speciálních daňových režimů pro zahraniční zaměstnance do svých daňových legislativ. Cílem této práce je identifikovat podmínky a parametry speciálních daňových režimů pro zahraniční zaměstnance ve vybraných státech Evropské unie, kterými jsou Dánsko, Finsko, Irsko a Nizozemsko, a stanovit dopad na efektivní daňové zatížení příjmů ze zaměstnání při zdanění speciálním režimem namísto běžného režimu v daném státě. Výsledky analýzy prokázaly existenci rozdílů ve vybraných ukazatelích daňového zatížení jak mezi běžnými a speciálními režimy v rámci jednoho státu, tak i mezi vybranými státy. Zároveň nelze vyloučit existenci případů, kdy je pro poplatníka či jeho zaměstnavatele z hlediska uvažovaných ukazatelů daňového zatížení výhodnější použití běžného režimu zdanění příjmů v daném státě. Jednoduché statistiky vyplývající z analýzy ale napovídají, že i zdanění příjmů a využití speciálních daňových režimů pro zdanění příjmů zahraničních vysoce kvalifikovaných pracovníků by se, při vhodném nastavení parametrů a v kombinaci s ostatními atributy zvyšujícími atraktivitu státu, mohlo pozitivně podílet na přílivu vysoce kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí.
Klíčová slova: speciální daňový režim; zdanění zahraničních zaměstnanců; zdanění příjmů ze zaměstnání; vysoce kvalifikovaný pracovník
Název práce: Special regimes of taxation of foreign employees
Autor(ka) práce: Krykorková, Petra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Tepperová, Jana
Oponenti práce: Wadurová, Lucie
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The diploma thesis is focused on area of international labour migration and potential impact of different approaches to taxation of employment income among countries on decisions on relocation to another state, especially in case of foreign highly qualified workers. Some states try to influence this decision, among other things, through implementation of special tax regimes for foreign workers in their tax legislation. The aim of this work is to identify the conditions and parameters of special regimes for foreign workers in selected countries of the European Union, namely Denmark, Finland, Ireland and the Netherlands, and to determine the impact on effective tax burden on employment income when taxed by a special regime instead of regular tax regime in the selected states. The results of the analysis showed the existence of differences in selected indicators of tax burden both between normal and special regimes within one state but also between the selected countries. Simultaneously, the existence of cases where the use of regular tax regime is more advantageous for the taxpayer or his employer in terms of the considered indicators of tax burden cannot be ruled out. However, simple statistics resulting from the analysis suggest that income taxation and the use of special tax regimes for the taxation of foreign highly skilled workers could, with appropriate parameters and in combination with other attributes increasing the state's attractiveness, contribute positively to the inflow of highly skilled workers from abroad.
Klíčová slova: taxation of employment income; special tax regime; taxation of foreign workers; highly qualified worker

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 10. 2019
Datum podání práce: 2. 6. 2020
Datum obhajoby: 24. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71298/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: