Optimalizace rozmistění poboček vybrané společnosti

Název práce: Optimalizácia rozmiestenia pobočiek vybranej spoločnosti
Autor(ka) práce: Kršíková, Nikola
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Chrobok, Viktor
Oponenti práce: Georgiev, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zaoberá skúmaním závislostí rôznych typov zariadení nachádzajúcich sa v okolípobočiek verejných knižníc. Zameriava sa na faktory ako sú množstvo výpožičiek knižnýchjednotiek, množstvo registrácií čitateľov a množstvo návštev ľudí v pobočkách týchto knižníc.Na vyhodnotenie týchto závislostí je najskôr použitá analýza prevedená pomocou deskriptív-nej štatistiky a ďalej analýza z ekonometrického hľadiska. Konkrétne sa jedná o základnýregresný model a následne o modely diskrétnej binárnej voľby, medzi ktoré patrí lineárnypravdepodobnostný model, logitový model a probitový model. Cieľom tejto práce je na zá-klade získaných výsledkov poskytnúť návrh na optimalizáciu výstavby pobočiek verejnýchknižníc. Optimalizácia výstavby je vyhodnotená podľa úspešnosti chodu knižnice vzhľadomk dosiahnutému zvolenému percentilu výpožičiek za daný rok.
Klíčová slova: deskriptívna štatistika; modely binárnej voľby; LPM; logit; OLS model; knižnice; probit
Název práce: Optimizing the construction of branches for selected company
Autor(ka) práce: Kršíková, Nikola
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Chrobok, Viktor
Oponenti práce: Georgiev, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis is focused on the dependence of different facilities which are located in thevicinity of public library branches. Exactly on factors like number of borrowed books, numberof reader registration and the number of visits in the library branches. For evaluation thedependency is used descriptive statistics analysis and analysis from an econometric point ofview. Specifically, it is a basic regression model and after that models of binary choice, whichinclude a linear probability model, a logit model and a probit model. The aim of this work isbased on the obtained results to provide a proposal for optimizing the construction of publiclibrary branches with regard to the effort to achieve their success by selected percentile.
Klíčová slova: logit; probit; libraries; descriptive statistics; binary choice models; LPM; OLS model
Název práce: Optimalizace rozmistění poboček vybrané společnosti
Autor(ka) práce: Kršíková, Nikola
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Chrobok, Viktor
Oponenti práce: Georgiev, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá zkoumáním závislostí různých typů zařízení nacházejících se v okolí poboček veřejných knihoven. Zaměřuje se na faktory jako množství výpůjček knižních jednotek, množství registrací čtenářů a množství návštěvníků v pobočkách těchto knihoven. Na vyhodnocení těchto závislostí je nejprve využita analýza provedená pomocí deskriptivní statistiky a dále analýza z ekonometrického hlediska. Konkrétně se jedná o základní regresní model a následně o modely diskrétní binární volby, mezi které patří lineární pravděpodobnostní model, logitový model a probitový model. Cílem této práce je na základě získaných výsledků poskytnout návrh na optimalizaci výstavby poboček veřejných knihoven. Optimalizace výstavby je vyhodnocena podle úspěšnosti chodu knihovny vzhledem k dosaženému zvolenému percentilu výpůjček za daný rok.
Klíčová slova: deskriptivní statistika; OLS model; knihovny; modely binární volby; LPM; logit; probit

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 2. 2020
Datum podání práce: 25. 6. 2020
Datum obhajoby: 27. 8. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/72419/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: