Stav využití a trendy inteligentních domácností v České republice

Název práce: Stav využitia a trendy inteligentných domácností v Českej republike
Autor(ka) práce: Nepšinská, Simona
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Horný, Stanislav
Oponenti práce: Krsek, Libor
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá využívaním inteligentných zariadení v domácnostiach v Českej republike. Cieľom a výstupom práce je výskum aktuálneho stavu povedomia a využívania smart technológií, ktorý bol realizovaný prostredníctvom dotazníkového šetrenia. Predmetom teoretickej časti diplomovej práce je vymedzenie dvoch základných pojmov (internet vecí, umelá inteligencia), na ktorých je založené fungovanie smart technológií. Čitateľ sa v tejto časti dočíta o histórii a definícii inteligentnej domácnosti, hrozieb a príležitostí, ktoré sú spojené s využívaním technológií. Práca ďalej informuje o súčasne dostupných inteligentných zariadeniach spolu s najnovšími trendmi predstavenými v roku 2020. Záver teoretickej časti je venovaný budúcnosti inteligentných domácností. V praktickej časti je uvedený postup a spôsob vykonávania výskumu a definovaniu výskumných hypotéz, ktoré na základe výsledkov sú potvrdené alebo vyvrátené. Po príprave na výskum sú prezentované konkrétne výsledky a zhodnotenie stanovených hypotéz. Záver je venovaný zhodnoteniu priebehu výskumu, jeho výsledkom a návrhom na zlepšenie.
Klíčová slova: inteligentná domácnosť; inteligentné zariadenie; smart technológie; internet vecí; umelá inteligencia
Název práce: State of use and trends of smart homes in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Nepšinská, Simona
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Horný, Stanislav
Oponenti práce: Krsek, Libor
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis deals with the use of smart devices in households in the Czech Republic. The main objective and outcome is a research of the current state of awareness and use of smart technologies, which was carried out through a questionnaire survey. The aim of the theoretical part is definition of two basic concepts (Internet of things, artificial intelligence), on which is based the operation of smart technologies. In this section, the reader finds information about the history and definition of the smart home, the threats and opportunities associated with the use of this technology. The thesis further informs about currently available smart devices and the latest trends introduced in 2020. The conclusion of the theoretical part is devoted to the future of smart homes. The practical part presents the process and the way of performing research and defining assumptions, which are confirmed or rejected according to results. After this preparation, specific results and evaluation of the established assumptions are presented. The conclusion is dedicated to the research evaluation, its process and results.
Klíčová slova: smart home; smart device; internet of things; artificial intelligence; smart technology
Název práce: Stav využití a trendy inteligentních domácností v České republice
Autor(ka) práce: Nepšinská, Simona
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Horný, Stanislav
Oponenti práce: Krsek, Libor
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá využíváním inteligentních zařízení v domácnostech v České republice. Cílem a výstupem práce je výzkum aktuálního stavu povědomí a využívání smart technologií, který byl realizován prostřednictvím dotazníkového šetření. Předmětem teoretické části diplomové práce je vymezení dvou základních pojmů (Internet věcí, umělá inteligence), na nichž je založeno fungování smart technologií. Čtenář se v této části dočte o historii a definici inteligentní domácnosti, a hrozbách a příležitostech, které jsou spojeny s využíváním technologií. Práce dále informuje o současně dostupných inteligentních zařízeních spolu s nejnovějšími trendy představenými v roce 2020. Závěr teoretické části je věnován budoucnosti inteligentních domácností. V praktické části je uvedený postup a způsob provádění výzkumu a definování výzkumných hypotéz, které jsou na základě výsledků potvrzeny nebo vyvráceny. Po přípravě výzkumu jsou prezentovány konkrétní výsledky a zhodnocení stanovených hypotéz. Závěr je věnován zhodnocení průběhu výzkumu, jeho výsledkům a návrhům na zlepšení.
Klíčová slova: inteligentní domácnost; inteligentní zařízení; internet věcí; umělá inteligence; smart technologie

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra multimédií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 10. 2019
Datum podání práce: 4. 12. 2020
Datum obhajoby: 26. 1. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71014/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: