Sdílená automobilová doprava a možnosti její regulace

Název práce: Zdieľaná automobilová doprava a možnosti jej regulácie
Autor(ka) práce: Bocková, Alexandra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zelený, Lubomír
Oponenti práce: Juhászová, Galina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá trendom ekonomiky zdieľania, ktorá v 21. storočí zaznamenala výrazný rast. Hlavným cieľom práce je zmapovať sektor zdieľanej automobilovej dopravy v metropole Praha a zamerať sa predovšetkým na oblasť regulácie. Teoretická časť je zameraná na objasnenie terminológie, ktorá s danou problematikou súvisí. Vymedzenie týchto termínov je kľúčové pre porozumenie vzťahom vyskytujúcich sa v sektore zdieľania a objasnenie princípu fungovania tohto trendu. Praktická časť je zameraná na komplexnú rešerš dopravných služieb v rámci zdieľanej ekonomiky v dvoch európskych metropolách, na základe ktorej je následne vykonaná komparatívna analýza. Kľúčovou časťou je zhodnotenie efektívnosti regulácie v odvetví zdieľanej automobilovej dopravy a vytipovanie oblastí, kde sa vyskytujú regulačné medzery. V závere sú vytvorené odporúčania popisujúce doplňujúce možnosti regulácie vybraného odvetvia, pri ktorých možno konštatovať, že existujú nedostatky v regulácii.
Klíčová slova: zdieľaná ekonomika; regulačné opatrenia; Uber
Název práce: Shared car transport and the possibilities of its regulation
Autor(ka) práce: Bocková, Alexandra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zelený, Lubomír
Oponenti práce: Juhászová, Galina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The Master´s Thesis analyses the issue of sharing economy, which has experienced significant growth in the 21st century. The main goal of this thesis is to map the sharing sector in the metropolis of Prague and focus mainly on the area of regulation. The theoretical part is focused on clarifying the terminology that is related to the issue. Defining these terms is a key to understanding the relationships occurring in the sharing sector and clarifying the principle of how this trend works. The application part is focused on a comprehensive search of accommodation and transport services within a shared economy in two European capitals, on basis of which a comparative analysis is then performed. A key part is to evaluate the effectiveness of regulation in the sector of sharing and identifying areas where regulatory gaps occur. Finally, a recommendation is made describing the additional possibilities of regulation of selected sector, for which it can be stated that there are shortcomings in regulation.
Klíčová slova: shared economy; regulatory measures; Uber
Název práce: Sdílená automobilová doprava a možnosti její regulace
Autor(ka) práce: Bocková, Alexandra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zelený, Lubomír
Oponenti práce: Juhászová, Galina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá trendem sdílené ekonomiky, která ve 21. století zaznamenala značný růst. Hlavním cílem práce je zmapovat sektor sdílené automobilové dopravy v hlavním městě Praha a soustředit se zejména na oblast regulace. Teoretická část se zabývá objasněním terminologie s danou problematikou související. K pochopení vztahů vyskytújících se v sektoru sdílené dopravy a objasnění podstaty fungování tohoto trendu je vymezení těchto termínů klíčové. Praktická část se věnuje komplexní rešerši dopravních služeb v rámci ekonomiky sdílení ve dvou evropských metropolích. Na jejím základě je následně provedena srovnávací analýza. Klíčovým je posouzení efektivnosti regulace v odvětví sdílené automobilové dopravy a nalezení oblastí, ve kterých se vyskytují regulační nedostatky. Na závěr jsou vytvořena doporučení, která popisují doplňující možnosti regulace vybraného odvětví, kde lze konstatovat, že nedostatky v regulaci existují.
Klíčová slova: sdílená ekonomika; regulační opatření; Uber

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra logistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 6. 2020
Datum podání práce: 16. 12. 2020
Datum obhajoby: 1. 2. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74136/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: