Návrhy řešení podporujících ochranu půdy před erozí

Název práce: Návrhy řešení podporujících ochranu půdy před erozí
Autor(ka) práce: Havelková, Miloslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Syrovátka, Oldřich
Oponenti práce: Dudek, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Půda patří k vyčerpatelným a nenahraditelným přírodním zdrojům a z tohoto důvodu je její ochrana klíčová. Uvážlivé využívání, hospodaření se zemědělskou půdou a ochrana půdy, by se mělo stát v současné době prioritním. Podstatou této diplomové práce je získat odpověď na otázku, zda současná nastavení podporující eliminaci vzniku erozních událostí jsou přínosná, tedy zda jsou schopna zamezit vzniku vodní eroze v dostatečném rozsahu. Východiskem diplomové práce je monitoring opakovaných erozních událostí v regionu Pelhřimovsko mezi roky 2017 až 2020 a před-pokladů jejich vzniku. Neodmyslitelnou součástí podkladů k sestavení návrhů možných řešení jsou názory a stanoviska subjektů, kterých se problém erozních událostí dotýká. Diplomová práce je věnována zkoumání jednoho z možných směrů řešení problematiky eliminace erozních událostí.
Klíčová slova: eroze; ochrana půdy; návrh řešení; region Pelhřimovsko; monitoring eroze; DZES; opakovaná erozní událost
Název práce: Proposals for solutions supporting soil protection against erosion
Autor(ka) práce: Havelková, Miloslava
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Syrovátka, Oldřich
Oponenti práce: Dudek, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Soil is an exhaustible and irreplaceable natural resource and for this reason its protection is crucial. Prudent use, the agricultural land management and the soil protection should now become a priority. The main aim of this diploma thesis is to answer the question whether the current situations supporting the elimination of erosion events are beneficial, i.e. whether they are able to prevent from the occurrence of water erosion to a sufficient extent. The goal of this diploma thesis is to monitor the repeated erosion events in the Pelhřimov region between 2017 and 2020 and further I followed up the assumptions of their occurrence. The opinions and views of entities affected by the problem of erosion events are an integral part of the basis for compiling proposals for possible solutions. The diploma thesis deals with the research of a possible direction how to eliminate the problem in terms of erosion.
Klíčová slova: solution design; Erosion; soil protection; repeated erosion event; Pelhřimov region; erosion monitoring; DZES

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra společenských věd

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 5. 2019
Datum podání práce: 17. 12. 2020
Datum obhajoby: 27. 1. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69764/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: