Reporting pro oblast řízení obchodu a jeho dohod o prodejních akcích

Název práce: Reporting pre oblasť riadenia obchodu a jeho dohôd o predajných akciách
Autor(ka) práce: Hrebeňáková, Ingrida
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Maryška, Miloš
Oponenti práce: Sládek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá reportingom pre oblasť riadenia obchodu a dohôd o predajných akciách. Proces riadenia obchodu vrátane všetkých jeho krokov podporuje komplexný modul ERP nástroja SAP - Sales and Distribution. Nad dátami z tohto nástroja je navrhnuté riešenie reportingu a podrobne popísaný jeho postup. V úvode práce je v rámci teoretickej časti predstavená problematika Business Intelligence a jej komponenty a úvod do riadenia obchodu a jeho stimulov. Ďalej sa zaoberá aj správnym návrhom dashboardov. Je dôležité, aby užívateľ uvidel a interpretoval obsah dashboardov tak, ako bol pôvodne navrhnutý. Ďalšie časti práce sú venované obchodným procesom a ich podpore pomocou obchodných stimulov – predajných akcií. Najprv to je riešené na všeobecnej úrovni. Následne je proces špecificky popísaný na úrovni procesu v systéme SAP R/3 – Sales and Distribution. Prvotne je v systéme analyzovaný obchodný proces a jeho podporujúce obchodné stimuly. Ďalej sú riešené vzťahy zdrojových tabuliek systému obsahujúce dáta k procesu riadenia obchodu a dohôd o predajných akciách. Pred samotným návrhom reportingovej vrstvy je potrebné pripraviť dátové riešenie. Práca poskytuje riešenie na získanie dát zo zdrojového systému SAP R/3 a popisuje postup ich transformácie do požadovaného stavu. Napokon sú špecifikované požiadavky pre konkrétne reporty od vybranej spoločnosti. Ako hlavná časť práce sú vybrané reporty realizované na základe požiadaviek. Je detailne opísaný postup vytvorenia dashboardov vo vizualizačnom nástroji Tableau. Taktiež sú výsledky interpretované a je zhodnotený prínos pre vybranú spoločnosť.
Klíčová slova: Business Intelligence; reporting; SAP SD; OTC; Tableau; SQL
Název práce: Reporting pro oblast řízení obchodu a jeho dohod o prodejních akcích
Autor(ka) práce: Hrebeňáková, Ingrida
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Maryška, Miloš
Oponenti práce: Sládek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá reportingem pro oblast řízení obchodu a dohod o prodejních akcích. Proces řízení obchodu, včetně všech jeho kroků, podporuje komplexní modul ERP nástroje SAP – Sales and Distribution. Nad daty z tohoto nástroje je navrženo řešení reportingu a podrobně popsán jeho postup. V úvodu práce je v rámci teoretické části představena problematika Business Intelligence a její komponenty a úvod do řízení obchodu a jeho stimulů. Dále se zabývá také správným návrhem dashboardů. Je důležité, aby uživatel viděl a interpretoval obsah dashboardů tak, jak byl původně navržen. Další části práce jsou věnovány obchodním procesům a jejich podpoře pomocí obchodních pobídek-prodejních akcí. Nejprve to je řešeno na obecné úrovni a následně je proces specificky popsán na úrovni procesů v systému SAP R/3 – Sales and Distribution. Prvotně je v systému analyzován obchodní proces a jeho podporující obchodní pobídky. Dále jsou řešeny vztahy zdrojových tabulek systému obsahující data k procesu řízení obchodu a dohod o prodejních akcích. Před samotným návrhem reportingové vrstvy je nutné specifikovat požadavky pro konkrétní reporty od vybrané společnosti a následně připravit datové řešení. Práce poskytuje řešení na získání dat ze zdrojového systému SAP R/3 a popisuje jejich postup transformace do požadovaného stavu. Jako hlavní část práce jsou vybrané reporty realizovány na základě požadavek. Je detailně popsán postup vytvoření dashboardů ve vizualizačním nástroji Tableau. Rovněž jsou výsledky interpretovány a je zhodnocen přínos pro vybranou společnost.
Klíčová slova: Business Intelligence; SAP SD; Tableau; SQL; OTC; reporting
Název práce: Reporting for the area of sales management and its agreements on sales deals
Autor(ka) práce: Hrebeňáková, Ingrida
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Maryška, Miloš
Oponenti práce: Sládek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with reporting of sales management and its sales deals. The sales management process, including all its steps, is supported by a complex ERP system - module of the SAP tool - Sales and Distribution. The data from this tool is subjected to a solution of reporting for sales management and a detailed description of its procedure. The introduction of the thesis presents the issue of Business Intelligence and its components and an introduction to sales management and its sales deals. It also deals with the correct design of dashboards as it is important that the user sees and interprets the content of the dashboard as originally intended. Other parts of the work are devoted to the business process and its support through sales deals. First, it is addressed at a general level. Subsequently, the process is specifically described at the process level in the SAP R/3 - Sales and Distribution. First, the system analyzes the business process and its supporting sales deals, and then the relationships of system tables containing the process of business management data are addressed. Before designing the reporting solution, the requirements for the reporting are specified for a selected company. According to presented requirements the diploma thesis provides a solution for the data extraction from the source system SAP R/3 and describes the process of their transformation to the desired state. Finally, the implementation of solution according to presented requirements of reporting and detailed description for creation process of the reports in the visualization tool Tableau takes place. Also, the results are interpreted and benefits for the company are evaluated.
Klíčová slova: Tableau; Business Intelligence; SQL; reporting; SAP SD; OTC

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 10. 2020
Datum podání práce: 2. 5. 2021
Datum obhajoby: 4. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74680/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: