Redukce a využití potravinového odpadu v maloobchodních prodejnách s potravinami: Případová studie

Název práce: Redukce a využití potravinového odpadu v maloobchodních prodejnách s potravinami: Případová studie
Autor(ka) práce: Tisoňová, Lucie
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pašmik, Jaroslav
Oponenti práce: Chytková, Zuzana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je zmapování aktuálních opatření týkajících se předcházení vzniku potravinového odpadu a jeho nakládání v konkrétní maloobchodní prodejně s potravinami anonymizované společnosti působící v České republice. Práce je napsána jako případová studie. Design výzkumu je kvalitativní, a je založen na polo-strukturovaných rozhovorech s vedoucími a řadovými pracovníky maloobchodní prodejny, zúčastněném pozorování a přístupu k interním datům společnosti. K analýze a interpretaci dat je použita tematická analýza. Na jednu stranu z výsledků výzkumu vyplývá, že ve zkoumané prodejně jsou zavedená opatření, která předcházejí vzniku potravinového odpadu. Zároveň však jejich efektivnost není maximální a dochází ke značným nedostatkům způsobených například lidským faktorem. Na základě výsledků a průzkumu literatury jsou vypracována doporučení pro zkoumanou prodejnu, která mohou vést ke snížení vzniku potravinového odpadu.
Klíčová slova: Potravinový odpad; Maloobchod s potravinami; Redukce; Využití odpadu; Udržitelnost
Název práce: Reduction and utilization of food waste in a food retail stores: A case study
Autor(ka) práce: Tisoňová, Lucie
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pašmik, Jaroslav
Oponenti práce: Chytková, Zuzana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this bachelor’s thesis is to examine the current measures related to the prevention of food waste and its loading in a particular food retail store of an anonymized company operating in the Czech Republic. The work is written as a case study. The research is qualitative and is based on semi-structured interviews with managers and ordinary employees of the retail store, on the participatory observation of the process, and on internal company data. Thematic analysis is used to analyze and interpret the data. The results of the research show that measures taken in the store prevent generation of food waste. However, its effectiveness is not maximal. For example, there are significant shortcomings due to a human factor. Based on the results and a literature research, recommendations were developed for the store. They can lead to a reduction in generation of food waste.
Klíčová slova: Food waste; Reduction; Waste operating; Sustainability; Food retail

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 1. 2021
Datum podání práce: 11. 5. 2021
Datum obhajoby: 16. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/75887/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: