Omezení plýtvání potravinami ve vybrané obchodní společnosti

Název práce: Omezení plýtvání potravinami ve vybrané obchodní společnosti
Autor(ka) práce: Martan, Daniel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vlčková, Jana
Oponenti práce: Vošta, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá globálním problémem plýtvání potravinami. Cílem práce je v konkrétní obchodní společnosti zabývající se internetovým prodejem potravin a drogistického zboží nalézt příčiny vzniku potravinového odpadu, snažit se je odstranit, hledat nové řešení nebo vylepšit stávající řešení vedoucí k dalšímu zužitkování nespotřebovaných potravin, případnou likvidaci těchto potravin provádět co nejvíce ekologickým způsobem. Ke zjištění stavu byla v praktické části použita metoda vlastního pozorování a dotazování. V dané firmě je množství vyplýtvaných potravin a jeho následná likvidace nejvíce ovlivněna nedostatkem pracovních sil. To vede k jedinému řešení – zaměřit se na vyhledávání spolehlivých pracovníků, lépe organizovat práci stávajícím zaměstnancům, tak, aby neprodejné, ale poživatelné potraviny bylo možné třídit, darovat je potravinové bance, popř. nabídnout chovatelům zvěře, nepoživatelné potraviny zlikvidovat kompostováním. K sepsání teoretické části práce byla využita česká i světová odborná literatura, projekty OSN a dalších organizací týkající se produkce a likvidace potravin. Práce obsahuje pohled na plýtvání v každé fázi produkce a spotřeby potravin v celosvětovém, evropském i národním měřítku, poukazuje na ekonomické, sociální a ekologické dopady vyplýtvaných potravin. Zabývá se způsoby likvidace potravin, u stále ještě jedlých potravin upřednostňuje redistribuci, u již nepoživatelných potravin klade důraz na likvidaci nezatěžující životní prostředí. Z důvodu navyšujícího se počtu populace a v době koronavirové pandemie i viditelné zranitelnosti velké části obyvatel je kladen důraz na nutnost zredukovat v maximální míře plýtvání potravinami.
Klíčová slova: potravinový odpad; uhlíková stopa ; potravinová ztráta; bioplyn; plýtvání potravinami; skládkování; kompostování; likvidace potravin; potravinová banka; vodní stopa
Název práce: Reducing food waste in a particular business company
Autor(ka) práce: Martan, Daniel
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vlčková, Jana
Oponenti práce: Vošta, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with the global problem of food waste. The aim of this work is to find the causes of food waste in a specific business company dealing with online sales of food and drugstore goods, try to eliminate them, find new solutions or improve existing solutions leading to further use of unused food, possible disposal of this food in the most environmentally friendly way. The method of observation and questioning was used in the practical part to determine the condition. In the particular company, the amount of wasted food and its subsequent disposal is most affected by labour shortages. This leads to a single solution - focus on reliable employees search and better work management of existing employees so that unsaleable but edible food can be sorted, donated to the food bank, or offered to game breeders, inedible food disposed of by composting. Czech and world professional literature, projects of the UN and other organizations related to the production and disposal of food were used to write the theoretical part of the work. The thesis contains a view of waste in each phase of food production and consumption on the global, European and national scale, points to the economic, social and environmental impacts of wasted food. It deals with the methods of food disposal, for still edible food it prefers redistribution, for already inedible food it emphasizes environmentally friendly disposal. Due to the growing population and, at the time of the coronavirus pandemic, the visible vulnerability of a large part of the population, emphasis is placed on the need to reduce food waste as much as possible.
Klíčová slova: food waste; food waste; food bank; water footprint; landfilling; food loss; food disposal; carbon footprint; composting; biogas

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 8. 2020
Datum podání práce: 25. 6. 2021
Datum obhajoby: 9. 9. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73835/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: