Diskrétní rozdělení v systémech hromadné obsluhy

Název práce: Diskrétne rozdelenia v systéme hromadnej obsluhy
Autor(ka) práce: Masaryk, Marcel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Holý, Vladimír
Oponenti práce: Sokol, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca vyzobrazuje situáciu, kedy sa príchody do systému hromadnej obsluhynerovnajú Poissonovmu rozdeleniu, ale je potrebné využiť alternatívne rozdelenie, v tomtoprípade negativne binomické. Prvá časť práce sa venuje teoretickému základu a popisu modeluhromadnej obsluhy, markovských reťazcov a rôzných druhov rozdelení využitých v práci. Vtejto časti sa taktiež popisuje metóda odhadu parametrov potrebných na spávne zvolenierozdelenia. V druhej časti je čitateľ oboznámený s dátovým súborom a jeho premennými.Posledná, praktická časť, zahŕňa prácu so súborom, v ktorom je nastavený predpoklad, že sapríchody rovnajú Poissonovmu rozdeleniu, a následne vyvrátenie tejto hypotézy a snaha onájdenie správneho rozdelenia, čo sa nakoniec prejaví ako úspešné.
Klíčová slova: Negativne binomické rozdelenie; Poissonovo rozdelenie; Teória hromadnej obsluhy
Název práce: Discrete distribution in the queueing theory
Autor(ka) práce: Masaryk, Marcel
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Holý, Vladimír
Oponenti práce: Sokol, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis depicts a situation where arrivals in the queueing theory do not follow Poisson distribution and it is necessary to use an alternative one, in this case negative binomal distribution. The first part of the thesis deals with the theoretical basis and description of queueing theory, Markov chains, and various types of distributions used in the work. This section also describes the method of estimation needed to select the distribution correctly. In the second part, the reader is acquainted with the dataset and its variables. The last part introduces the practical work with the dataset and makes the assumption that arrivals are equal to the Poisson distribution which is followed by a refutation of this hypotesis. Consequently, an attempt is made to find the correct distribution which, in the end, is achieved.
Klíčová slova: Poisson distribution; Negative binomal distribution; Queueing theory
Název práce: Diskrétní rozdělení v systémech hromadné obsluhy
Autor(ka) práce: Masaryk, Marcel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Holý, Vladimír
Oponenti práce: Sokol, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce vyzobrazuje situaci, kdy se příchody do systému hromadné obsluhy nerovnají Poissonovu rozdělení, ale je třeba využít alternativní rozdělení, v tomto případě negativně binomické. První část práce se věnuje teoretickému základu a popisu modelu hromadné obsluhy, markovských řetězců a různých druhů rozdělení využitých v práci. V této části se také popisuje metoda odhadu parametrů potřebných pro správné zvolení rozdělení. Ve druhé části je čtenář obeznámen s datovým souborem a jeho proměnnými. Poslední, praktická část, zahrnuje práci se souborem, ve kterém je nastaven předpoklad, že se příchody rovnají Poissonovu rozdělení, a následně vyvrácení této hypotézy a snaha o nalezení správného rozdělení, což se nakonec projeví jako úspěšné.
Klíčová slova: Poissonovo rozdělení; Negativně binomické rozdělení; Teorie hromadné obsluhy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 2. 2022
Datum podání práce: 9. 5. 2022
Datum obhajoby: 22. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/80040/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: