Transformácia podnikov pomocou IoT

Název práce: Transformácia podnikov pomocou IoT
Autor(ka) práce: Steigauf, Richard
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kuchtíková, Nikola
Oponenti práce: Maryška, Miloš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Internet vecí (IoT) sa v posledných rokoch stáva čím ďalej tým viac osvojenou technológiou nie len u jednotlivcov, ale aj u podnikov v rôznych oblastiach. IoT má veľký potenciál meniť akým spôsobom podniky fungujú. Technologický pokrok dopomáha k jednoduchšej integrácií IoT do podnikového prostredia čim sa zároveň otvárajú príležitosti širšiemu spektru spoločností pre aplikovanie IoT. Bakalárska práca sa zaoberá problematikou internetu vecí v podnikoch. Hlavný účel práce je identifikovať dopady IoT technológie na podniky. Vedľajšie ciele podporujú cieľ hlavný a čitateľovi poskytujú prehľad o IoT vo všeobecnej, ale aj technickej a podnikovej rovine. Pre potreby naplnenia hlavného cieľa sú najskôr sú dopady určené pre tri najrozšírenejšie oblasti, kde IoT dominuje, ktoré sú výroba, doprava a obchod. Následne sú vybrané a ohodnotené najvýznamnejšie všeobecne aplikovateľné dopady IoT pre podniky. Dopady sú identifikované a bližšie opísané najmä na základe extenzívnej rešerše relevantných zdrojov. Práca predkladá čitateľovi hodnotný ucelený prehľad využitia IoT v podnikoch a bližšie objasňuje dopady jeho integrácie, ktoré sú podložené príkladmi z praxe. Je zistené, že IoT dokáže priniesť organizáciám výrazné benefity na základe zozbieraných dát, ktoré sa odrážajú na mnohých aspektoch podnikov a transformujú spôsob akým operujú.
Klíčová slova: podniky; IoT; podnikanie; dopady; maloobchod; výroba; doprava
Název práce: Transformácia podnikov pomocou IoT
Autor(ka) práce: Steigauf, Richard
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kuchtíková, Nikola
Oponenti práce: Maryška, Miloš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Internet věcí (IoT) se v posledních letech stává stále rozšířenější technologií, a to nejen mezi jednotlivci, ale i mezi podniky v různých oblastech. Internet věcí má velký potenciál změnit způsob fungování podniků. Technologický pokrok usnadňuje integraci internetu věcí do podnikového prostředí, což otevírá příležitosti pro uplatnění internetu věcí širšímu okruhu společností. Bakalářská práce se zabývá problematikou internetu věcí v podnicích. Hlavním cílem práce je identifikovat dopady technologie IoT na podniky. Mezi vedlejší cíle práce patří objasnění klíčových pojmů a principů internetu věcí, poskytnutí stručného historického přehledu o vzniku internetu věcí a poskytnutí vhledu do této technologie z technického a obchodního hlediska. Pro účely splnění hlavního cíle jsou nejprve identifikovány dopady pro tři nejrozšířenější oblasti, v nichž dominuje internet věcí, kterými jsou výroba, doprava a obchod. Následně jsou vybrány a vyhodnoceny nejvýznamnější obecně aplikovatelné dopady internetu věcí na podniky. Dopady jsou identifikovány a dále popsány na základě rozsáhlé literární rešerše relevantních zdrojů. Práce předkládá čtenáři cenný ucelený přehled o využití internetu věcí v podnicích a dále objasňuje důsledky jeho integrace, které jsou podloženy příklady z praxe. Je prokázáno, že internet věcí může na základě shromážděných dat přinést organizacím významné výhody, které ovlivní mnoho aspektů podnikání a změní způsob jejich fungování.
Klíčová slova: podniky; podnikání; dopady; IoT; výroba; maloobchod; doprava
Název práce: Transformation of enterprises with IoT
Autor(ka) práce: Steigauf, Richard
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kuchtíková, Nikola
Oponenti práce: Maryška, Miloš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The Internet of Things (IoT) has been becoming an increasingly adopted technology in recent years, not only by individuals, but also by businesses in a variety of fields. IoT has great potential to change the way businesses operate. Technological advances are helping to make IoT easier to integrate into the enterprise environment whilst opening up opportunities for a broader range of companies to apply IoT. The bachelor thesis deals with the concept of Internet of Things in enterprises. The main purpose of the thesis is to identify the impacts of IoT technology on enterprises. Secondary objectives support the main objective and provide the reader with an overview of IoT in general, as well as in technical and enterprise perspectives. For the purpose of fulfilling the main objective, the impacts are first identified for the three most prevalent areas, where IoT dominates, which are manufacturing, transportation and retail. Subsequently, the most significant generally applicable IoT impacts for enterprises are selected and evaluated. The impacts are identified and further described based on an extensive literature review of relevant sources. The thesis presents the reader with a valuable comprehensive overview of the use of IoT in enterprises and further clarifies the effects of its integration, which are supported by real-world examples. It is concluded that based on the collected data, IoT can bring significant benefits to organisations, which can impact many aspects of businesses and transform the way they operate.
Klíčová slova: IoT; enterprise; business; impact; manufacturing; retail; transportation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Aplikovaná informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 11. 2021
Datum podání práce: 9. 5. 2022
Datum obhajoby: 24. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/79281/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: