Návrh na zefektívnenie procesov release managementu s využitím nástrojov Azure DevOps a JIRA

Název práce: Návrh na zefektívnenie procesov release managementu s využitím nástrojov Azure DevOps a JIRA
Autor(ka) práce: Bibková, Dominika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Potančok, Martin
Oponenti práce: Bruckner, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá release managementom v agilnom prostredí startupovej spoločnosti. Popisuje aktuálny proces vydávania nových verzií aplikácie do produkčného prostredia. Po zanalyzovaní súčasného stavu, práca definuje slabé miesta v procesoch release managementu tejto spoločnosti, ktoré sú vhodné pre zlepšenie. Práca ďalej navrhuje možné riešenie pre nájdené slabé miesta release managementu, s hlavným využitím nástrojov Azure DevOps a JIRA. Použité nástroje budú slúžiť pre nasadzovanie nových verzii aplikácie a tiež pre prehľad zmien. Navrhnuté riešenie bude aplikované do praxe s následným pozorovaním výsledkov a zlepšení v predchádzajúcich zadefinovaných slabých miestach release managementu tejto spoločnosti. Práca okrem návrhu a implementácie skupiny zmien poskytuje ako jeden z ďalších cieľov a výstupov aj zdokumentovanie nového procesu, ktoré bude slúžiť ako materiál pre účely spoločnosti a oddelenia, v ktorom bola táto diplomová práca písaná.
Klíčová slova: release management; agilný vývoj; vývoj softvéru; vydávanie softvéru; JIRA; Azure DevOps
Název práce: Návrh na zefektívnenie procesov release managementu s využitím nástrojov Azure DevOps a JIRA
Autor(ka) práce: Bibková, Dominika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Potančok, Martin
Oponenti práce: Bruckner, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá release managementem v agilním prostředí startupové společnosti. Popisuje aktuální proces vydávání nových verzí aplikace do produkčního prostředí. Po zanalyzování současného stavu, práce definuje slabá místa v procesech release managementu této společnosti, která jsou vhodná pro zlepšení. Práce dále navrhuje možné řešení pro nalezená slabá místa release managementu, s hlavním využitím nástrojů Azure DevOps a JIRA. Použité nástroje budou sloužit pro nasazování nových verzí aplikace a také pro přehled změn. Navržené řešení bude aplikováno do praxe s následným pozorováním výsledků a zlepšení v předchozích zadefinovaných slabých místech release managementu této společnosti. Práce kromě návrhu a implementace skupiny změn poskytuje jako jeden z dalších cílů a výstupů i zdokumentování nového procesu, které bude sloužit jako materiál pro účely společnosti a oddělení, ve kterém byla tato diplomová práce psána.
Klíčová slova: release management; agilní vývoj; vývoj softwaru; vydávání softwaru; JIRA; Azure DevOps
Název práce: Design of effective release management processes using Azure DevOps and JIRA tools
Autor(ka) práce: Bibková, Dominika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Potančok, Martin
Oponenti práce: Bruckner, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with release management in the agile environment of a startup company. Describes the current process of releasing new versions of an application to a production environment. After analyzing the current state, the work defines weaknesses in the release management processes of this company, which are suitable for improvement. The work also suggests a possible solution for the identified weaknesses of release management, with the main use of Azure DevOps and JIRA tools. The tools used will be used to deploy new versions of the application and also to review changes. The proposed solution will be applied in practice with the subsequent observation of the results and improvement in the previously defined weaknesses of the release management of this company. In addition to the design and implementation of a group of changes, the thesis provides as one of the other goals and outputs the documentation of a new process, which will serve as material for the purposes of the company and the department in which this thesis was written.
Klíčová slova: agile development; JIRA; release management; software development; software release; Azure DevOps

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 2. 2022
Datum podání práce: 30. 6. 2022
Datum obhajoby: 5. 10. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/79807/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: