Diplomová práce nese název Ekonomická přidaná hodnota. Hlavním cílem práce je ověření jednotlivých metod kalkulace ukazatele EVA ve vybraných pivovarech. Práce vyhodnocuje metody kalkulace ukazatele EVA a jejich přínosy nebo nedostatky při jejich využívání, dále také identifikuje faktory, které ovlivňují hodnotu EVA v jejich jednotlivých metodách kalkulace a jaký to má dopad na výslednou hodnotu ukazatele EVA. Tyto metody a faktory ověřuji ve zvolených pivovarech a následně vyhodnocuji všechny výsledky. Na závěr argumentuji vlastní názor na danou problematiku v daných pivovarech a také diskutuji výsledky v rámci dalších publikovaných skutečností.
Klíčová slova:
metody kalkulace; Ekonomická přidaná hodnota; náklady na vlastní kapitál; WACC; benchmarking dle Neumaierových
Název práce:
Economic value added
Autor(ka) práce:
Nápravníková, Markéta
Typ práce:
Diploma thesis
Vedoucí práce:
Kozáková, Petra
Oponenti práce:
Stejskalová, Irena
Jazyk práce:
Česky
Abstrakt:
The thesis is entitled Economic Value Added. The main objective of the thesis is to verify the individual methods of calculation of EVA in selected breweries. The thesis evaluates the methods of EVA calculation and their benefits or shortcomings in their use, it also identifies the factors that affect the value of EVA in their different calculation methods and what impact this has on the resulting value of EVA. I validate these methods and factors in the selected breweries and then evaluate all the results. Finally, I argue my own opinion on the issue in the breweries in question and also discuss the results in the context of other published facts.
Klíčová slova:
WACC; calculation methods; Neumaier benchmarking; Economic value added; cost of equity