Optimalizace ve vietnamském bistru

Název práce: Optimalizace ve vietnamském bistru
Autor(ka) práce: Le, Vuong
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zýková, Petra
Oponenti práce: Skočdopolová, Veronika
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zaměřuje na aplikaci operačního výzkumu v kontextu plánování stravování. Jejím hlavním cílem je sestavit optimální pětidenní jídelníček pro zaměstnance pracující v gumárně. Práce se zabývá významem výživy a procesem stanovení nutričních požadavků pro strávníky. Dále se zaměřuje na sestavení nutriční databáze pokrmů dostupných ve vietnamském bistru a formulaci dvou základních matematických modelů. První model minimalizuje celkové náklady pětidenního jídelníčku pro jednoho strávníka, zatímco druhý model maximalizuje ziskovost jídelníčku. Tyto perspektivy – minimalizace nákladů a maximalizace zisku – jsou zvoleny v závislosti na konkrétních potřebách a cílech podniku. Práce také popisuje postupné modifikace a rozšíření základních modelů, které byly provedeny kvůli problémům s opakováním jídel a malou rozmanitostí výchozích jídelníčků. Výsledky ukazují, že modifikované jídelníčky poskytují větší rozmanitost pokrmů a eliminují opakující se položky oproti výchozím jídelníčkům. Přidáváním omezení a zlepšování pestrosti jídelníčku však buď rostly celkové náklady u minimalizačních modelů, nebo klesala ziskovost jídelníčku s přidanými omezeními. Práce zahrnuje i sestavení databáze surovin a pokrmů v programu MS Excel a řešení matematických modelů pomocí programu LINGO.
Klíčová slova: optimalizace; lineární programování; nutriční problém; LINGO; vietnamské bistro; závodní stravování
Název práce: Optimization in a Vietnamese Bistro
Autor(ka) práce: Le, Vuong
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Zýková, Petra
Oponenti práce: Skočdopolová, Veronika
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor’s thesis focuses on the application of operations research in the context of meal planning. Its main objective is to develop an optimal five-day meal plan for employees working in a rubber factory. The thesis addresses the importance of nutrition and the process of determining the nutritional requirements for the diners. Subsequently, it focuses on the construction of a nutritional database of dishes offered in a Vietnamese bistro and the formulation of two basic mathematical models. The first model minimizes the total cost of the five-day menu for a single diner, while the second model maximizes the profitability of the menu. These perspectives – cost minimization and profit maximization – are chosen depending on the specific needs and goals of the business. The thesis also describes the gradual modifications and extensions to the models made to address the issues of meal repetition and limited variety in the initial menus. The results demonstrate that the modified menus provide a greater variety of meals and eliminate repetitive items compared to the initial menus. However, the addition of constraints and improvements in menu diversity either increased the total cost in the minimization models or decreased the profitability of the menu with added constraints. The thesis also includes the compilation of a database of ingredients and dishes in MS Excel and the solution of mathematical models using the LINGO program.
Klíčová slova: linear programming; diet problem; LINGO; optimization; Vietnamese bistro; factory catering

Informace o studiu

Studijní program / obor: Matematické metody v ekonomii/Ekonometrie a operační výzkum
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 1. 2024
Datum podání práce: 29. 4. 2024
Datum obhajoby: 18. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/87119/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: