Vzťah generácie Z k zdravej výžive a kvalite potravín

Název práce: Vzťah generácie Z k zdravej výžive a kvalite potravín
Autor(ka) práce: Sedlárová, Karolína Sára
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Koudelka, Jan
Oponenti práce: Blaškovič, Ladislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa venuje analýze generácie Z vzhľadom na postoje a preferencie pri nákupe či spotrebe potravín. Cieľom je odkrytie segmentov s prihliadnutím na ich vnímanie zdravej výživy a kvality potravín za pomoci faktorovej analýzy, zhlukovej analýzy a kontingenčnej tabuľky a v nadväznosti na zistenia navrhnúť výrobcom a predajcom potravín s cieľovou skupinou generácia Z efektívnu marketingovú orientáciu. Teoretická časť pozostáva z rešerše teoretických poznatkov týkajúcich sa spotrebiteľského správania, zdravej výživy a kvality potravín, vymedzenia generácií a ich nákupných zvyklostí. Praktická časť odkrýva šesť segmentov spotrebiteľov potravín s odlišnými základnými demografickými údajmi, preferenciami, postojmi, hodnotami, psychologickými vlastnosťami, spotrebiteľskými či nákupnými zvykmi. Sekundárne dáta boli získané prostredníctvom Data Miningu dát MML-TGI od spoločnosti Median s.r.o a primárne dáta s využitím online dotazníkového šetrenia.
Klíčová slova: kvalita potravín; zdravá výživa; spotrebiteľské správanie; segmentácia; Generácia Z
Název práce: Reference of Generation Z on healthy diet and quality of food
Autor(ka) práce: Sedlárová, Karolína Sára
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Koudelka, Jan
Oponenti práce: Blaškovič, Ladislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis analyses Generation Z's attitudes and preferences when buying or consuming food. The aim is to uncover segments with respect to their perceptions of healthy eating and food quality using factor analysis, cluster analysis and contingency table. Following the findings, to suggest effective marketing orientation to food manufacturers and retailers with the target group Generation Z. The theoretical part consists of a search of theoretical knowledge related to consumer behaviour, healthy nutrition and food quality, definition of generations and their purchasing habits. The practical part uncovered six segments of food consumers with different basic demographics, preferences, attitudes, values, psychological characteristics, consumption or purchasing habits. Secondary data was collected through Dara Mining of MML-TGI data from Median Ltd and primary data using online questionnaire survey.
Klíčová slova: Generation Z; consumer behavior; healthy diet; quality of food; segmentation
Název práce: Vzťah generácie Z k zdravej výžive a kvalite potravín
Autor(ka) práce: Sedlárová, Karolína Sára
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Koudelka, Jan
Oponenti práce: Blaškovič, Ladislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se věnuje analýze generace Z vzhledem k postojům a preferencím při nákupu či spotřebě potravin. Cílem je odkrytí segmentů s přihlédnutím k jejich vnímání zdravé výživy a kvality potravin za pomoci faktorové analýzy, shlukové analýzy a kontingenční tabulky a v návaznosti na zjištění navrhnout výrobcům a prodejcům potravin s cílovou skupinou generace Z efektivní marketingovou orientaci. Teoretická část sestává z rešerše teoretických poznatků týkajících se spotřebitelského chování, zdravé výživy a kvality potravin, vymezení generací a jejich nákupních zvyklostí. Praktická část odkrývá šest segmentů spotřebitelů potravin s odlišnými základními demografickými údaji, preferencemi, postoji, hodnotami, psychologickými vlastnostmi, spotřebitelskými či nákupními zvyky. Sekundární data byla získána prostřednictvím Data Miningu dat MML-TGI od společnosti Median s.r.o a primární data s využitím online dotazníkového šetření.
Klíčová slova: spotřebitelské chování; kvalita potravin; zdravá výživa; segmentace; Generace Z

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra marketingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 10. 2023
Datum podání práce: 12. 5. 2024
Datum obhajoby: 10. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/86288/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: