Analýza konzumace alkoholu v Evropě

Název práce: Analýza konzumácie alkoholu v Európe
Autor(ka) práce: Holzmann, Jakub
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vrabcová, Jana
Oponenti práce: Löster, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá konzumáciou alkoholu v Európe, hľadaním rozdielov, spoločných charakteristík a vplyvom konzumácie alkoholu na ľudský život vo forme negatívnych následkov. Práca používa dáta z WHO a Eurostatu a zaoberá sa predcovidovým obdobím, hlavne rokom 2019. Hlavným cieľom je nájsť podobnosti medzi krajinami Európy v konzumácii alkoholu pomocou zhlukovej analýzy za použitia metód k-means a hierarchického zhlukovania. Ďalším cieľom práce je pomocou konzumácie alkoholu vysvetliť jej známe teoretické následky na krajinách Európy použitím korelačnej a regresnej analýzy. Výsledné zhluky ukazujú, že historická, kultúrna alebo geografická podobnosť jednotlivých krajín Európy na seba viaže podobnosť v konzumácii alkoholu. Podľa modelov konzumácia alkoholu dokáže najlepšie vysvetliť hodnoty úmrtí na ischemické choroby srdca a cirhózu pečene. Pri oboch chorobách je aj vedecky potvrdené, že ich okrem iného spôsobuje aj nadmerná konzumácia alkoholu. Výsledné modely ukazujú rozdiely medzi krajinami, významný je rozdiel medzi východom a západom Európy.
Klíčová slova: alkohol; konzumácia alkoholu; korelácia; regresia; zhluková analýza
Název práce: Analýza konzumace alkoholu v Evropě
Autor(ka) práce: Holzmann, Jakub
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vrabcová, Jana
Oponenti práce: Löster, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá konzumací alkoholu v Evropě, hledáním rozdílů, společných charakteristik a vlivem konzumace alkoholu na lidský život ve formě negativních následků. Práce používá data z WHO a Eurostatu a zabývá se předcovidovým obdobím, hlavně rokem 2019. Hlavním cílem je najít podobnosti mezi zeměmi Evropy v konzumaci alkoholu pomocí shlukové analýzy za použití metod k-means a hierarchického shlukování. Dalším cílem práce je pomocí konzumace alkoholu vysvětlit její známé teoretické následky na zemích Evropy použitím korelační a regresní analýzy. Výsledné shluky ukazují, že historická, kulturní nebo geografická podobnost jednotlivých zemí Evropy na sebe váže podobnost v konzumaci alkoholu. Podle modelů konzumace alkoholu dokáže nejlépe vysvětlit hodnoty úmrtí na ischemické choroby srdeční a jaterní cirhózu. U obou nemocí je i vědecky potvrzeno, že je mimo jiné způsobuje i nadměrná konzumace alkoholu. Výsledné modely ukazují rozdíly mezi zeměmi, významný je rozdíl mezi východem a západem Evropy.
Klíčová slova: alkohol; konzumace alkoholu; korelace; regrese; shluková analýza
Název práce: Analysis of alcohol consumption in Europe
Autor(ka) práce: Holzmann, Jakub
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vrabcová, Jana
Oponenti práce: Löster, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor's thesis deals with the consumption of alcohol in Europe, the search for differences, common characteristics and the impact of alcohol consumption on human life in the form of negative consequences. The thesis uses data from WHO and Eurostat and deals with the pre-covid period, mainly 2019. The main goal is to find similarities between European countries in alcohol consumption using cluster analysis using k-means and hierarchical clustering methods. Another goal of the work is to use alcohol consumption to explain its known theoretical consequences on European countries using correlation and regression analysis. The resulting clusters show that the historical, cultural or geographical similarity of the individual countries of Europe is related to the similarity in alcohol consumption. According to the models, alcohol consumption can best explain the values of deaths from ischemic heart disease and liver cirrhosis. For both diseases, it is also scientifically confirmed that, among other things, they are also caused by excessive alcohol consumption. The resulting models show differences between countries, the difference between East and West Europe is significant.
Klíčová slova: alcohol; alcohol consumption; correlation; regression; cluster analysis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Matematické metody v ekonomii/Datové analýzy a modelování
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra demografie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 1. 2024
Datum podání práce: 27. 6. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: