Prehľad metód používaných v business analýze a ich spracovanie do konceptuálního modelu

Název práce: rehľad metód používaných v business analýze a ich spracovanie do konceptuálního modelu
Autor(ka) práce: Pavlíková, Lucia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Svatoš, Oleg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca analyzuje príručku BABOK a porovnáva ju s metodikami PMBOK a MMABP. Skúma hypotézy o efektívnosti a využiteľnosti konceptuálneho modelu založeného na technikách BABOK. Prvá hypotéza (H1) predpokladá, že syntéza techník do konceptuálneho modelu vytvorí praktický, jednotný vizuálny rámec, čo sa však nepotvrdilo, pretože model je neprehľadný a chaotický. Druhá hypotéza (H2) je potvrdená, keďže BABOK je komplexnejší, ale jeho zložitosť a absencia praktických príkladov vedie k nižšej spokojnosti používateľov. Výskumné otázky identifikujú kľúčové metódy v BABOK, skúmajú ich syntézu do modelu a porovnávajú BABOK s inými metodikami. Odpovede ukazujú, že hoci sú techniky detailné, ich syntéza je problematická. BABOK, napriek komplexnosti, zaostáva za PMBOK a MMABP v používateľskej jednoduchosti a prístupnosti. V práci detailne popisujem metódy BABOK, vytváram konceptuálny model a porovnávam BABOK s PMBOK a MMABP. Výsledky naznačujú, že menšie konceptuálne modely môžu zlepšiť praktickú využiteľnosť pre business analytikov.
Klíčová slova: metódy; techniky; BABOK; konceptuálny model
Název práce: Overview of Methods Used in Business Analysis and Their Processing into a Conceptual Model
Autor(ka) práce: Pavlíková, Lucia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Svatoš, Oleg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis analyzes the BABOK guide and compares it with the PMBOK and MMABP methodologies. It examines hypotheses regarding the effectiveness and usability of a conceptual model based on BABOK techniques. The first hypothesis (H1) posits that synthesizing techniques into a conceptual model will create a practical, unified visual framework. However, this was not confirmed, as the model proved to be unclear and chaotic. The second hypothesis (H2) is confirmed, as BABOK is more comprehensive, but its complexity and lack of practical examples lead to lower user satisfaction The research questions identify key methods in BABOK, examine their synthesis into a model, and compare BABOK with other methodologies. The answers show that while the techniques are detailed, their synthesis is problematic. Despite its comprehensiveness, BABOK lags behind PMBOK and MMABP in terms of user simplicity and accessibility. In the thesis, I detail the BABOK methods, create a conceptual model, and compare BABOK with PMBOK and MMABP. The results suggest that smaller conceptual models can improve practical usability for business analysts
Klíčová slova: BABOK; conceptual model; techniques; methods
Název práce: Prehľad metód používaných v business analýze a ich spracovanie do konceptuálního modelu
Autor(ka) práce: Pavlíková, Lucia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Svatoš, Oleg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce analyzuje příručku BABOK a porovnává ji s metodikami PMBOK a MMABP. Zkoumá hypotézy týkající se efektivnosti a použitelnosti konceptuálního modelu založeného na technikách BABOK. První hypotéza (H1) předpokládá, že syntéza technik do konceptuálního modelu vytvoří praktický, jednotný vizuální rámec. Toto se však nepotvrdilo, protože model byl nejasný a chaotický. Druhá hypotéza (H2) je potvrzena, protože BABOK je komplexnější, ale jeho složitost a absence praktických příkladů vede k nižší spokojenosti uživatelů. Výzkumné otázky identifikují klíčové metody v BABOK, zkoumají jejich syntézu do modelu a porovnávají BABOK s jinými metodikami. Odpovědi ukazují, že i když jsou techniky detailní, jejich syntéza je problematická. Navzdory své komplexnosti BABOK zaostává za PMBOK a MMABP z hlediska uživatelské jednoduchosti a přístupnosti. V práci podrobně popisuji metody BABOK, vytvářím konceptuální model a porovnávám BABOK s PMBOK a MMABP. Výsledky naznačují, že menší konceptuální modely mohou zlepšit praktickou použitelnost pro business analytiky.
Klíčová slova: BABOK; konceptuální model; techniky; metody

Informace o studiu

Studijní program / obor: Informační systémy a technologie/Business analýza
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 10. 2023
Datum podání práce: 27. 6. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: