Podstata konkurenční výhody minipivovarů a její komunikace

Název práce: Podstata konkurenční výhody minipivovarů a její komunikace
Autor(ka) práce: Moravcová, Gabriela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Tripes, Stanislav
Oponenti práce: Dvořák, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce zkoumá podstatu konkurenční výhody deseti vybraných minipivovarů z Královehradeckého kraje. Cílem práce je identifikovat a diskutovat podstatu konkurenční výhody těchto minipivovarů. Zjistit, zda je vhodně komunikována cílové skupině zákazníků a je v souladu s trendy v oboru. Na základě takto stanoveného cíle jsou vytvořeny tři výzkumné otázky, jejichž odpovědi jsou v diplomové práci zpracovány na základě tématické analýzy vycházející z polostrukturovaných rozhovorů se zástupci vybraných minipivovarů v definovaném kraji. Na základě tématické analýzy je následně provedeno zpracování odpovědí vyplývajících z rozhovorů, přičemž data získaná z těchto rozhovorů jsou poté systematicky analyzována, aby z nich byla vytažena hlavní myšlenka daného tématu. Z analýzy dat vyplynulo, že oslovení respondenti svou konkurenční výhodu nejsou schopni jednoznačně definovat a spíše než konkurenci mezi minipivovary vnímají konkurenci ze strany velkých průmyslových pivovarů. Odlišení mezi samotnými minipivovary je pak v praxi různé, přičemž hlavním poznatkem jsou především odlišnosti plynoucí z jejich ročního výstavu, od kterého se pak odvíjí celá jejich výrobní i komunikační strategie v mnoha ohledech. Výstupem práce je zjištění aktuální situace na trhu s minipivovary v Královehradeckém kraji a doporučení, které mohou minipivovary využít pro zvýšení své konkurenceschopnosti a získání větší konkurenční výhody.
Klíčová slova: konkurence; konkurenční výhoda; strategie; minipivovary; komunikace
Název práce: The essence of the competitive advantage of microbreweries and its communication
Autor(ka) práce: Moravcová, Gabriela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Tripes, Stanislav
Oponenti práce: Dvořák, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The diploma thesis examines the essence of the competitive advantage of ten selected microbreweries from the Hradec Králové region. The aim of the thesis is to identify and discuss the essence of the competitive advantage of these microbreweries. Determine whether it is appropriately communicated to the target group of customers and is in line with industry trends. On the basis of the objective set in this way, three research questions are created, answers to them are elaborated in the diploma thesis on the basis of a thematic analysis based on semi-structured interviews with representatives of selected microbreweries in the defined region. On the basis of the thematic analysis, processing is subsequently carried out of the responses resulting from the interviews, while the data obtained from these interviews are then systematically analyzed to extract the main idea of the given topic. The data analysis showed that the respondents are unable to clearly define their competitive advantage and rather than the competition between microbreweries they perceive competition from large industrial breweries. The distinction between the microbreweries themselves is then different in practice, with the main findings being the differences resulting from their annual beer production, from which their entire production and communication strategy in many respects is based. The output of the thesis is a current finding on the microbreweries market in the Hradec Králové region and recommendations that can be used by microbreweries to increase their competitiveness and gain a greater competitive advantage.
Klíčová slova: competition; competitive advantage; strategy; microbreweries; communication

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 10. 2023
Datum podání práce: 29. 6. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: