Plýtvání potravinami v konkrétní maloobchodní jednotce

Název práce: Plýtvání potravinami v konkrétní maloobchodní jednotce
Autor(ka) práce: Řeha, Jan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Mokrejšová, Veronika
Oponenti práce: Filipová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářské práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami v konkrétní maloobchodní jednotce. Plýtvání potravinami je globální problém, který způsobuje značné environmentální a ekonomické náklady. Práce se zaměřuje na identifikaci příčin plýtvání potravinami v procesech objednávání, skladování, přípravy a prodeje potravin v maloobchodní jednotce. Cílem je navrhnout opatření vedoucí k omezení plýtvání potravinami a vyčíslit hodnotu a množství potravinového odpadu vzniklého v důsledku chyb v těchto procesech. Metodika práce kombinuje teoretickou rešerši literatury s praktickým výzkumem, který byl proveden v konkrétní maloobchodní prodejně. Data byla sbírána formou vážení nebo počítání likvidovaných potravin a porovnávání jejich účetního stavu se stavem skutečným. Výsledky výzkumu poukazují na klíčové oblasti, kde dochází k plýtvání potravinami, a poskytují konkrétní doporučení pro zlepšení efektivity a snížení potravinového odpadu v maloobchodním prostředí.
Klíčová slova: Maloobchodní jednotka; Environmentální a ekonomické náklady; Plýtvání potravinami; Opatření k omezení plýtvání
Název práce: Food Waste in a Specific Retail Unit
Autor(ka) práce: Řeha, Jan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Mokrejšová, Veronika
Oponenti práce: Filipová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor's thesis addresses the issue of food waste in a specific retail unit. Food waste is a global problem that causes significant environmental and economic costs. The work focuses on identifying the causes of food waste in the processes of ordering, storage, preparation, and sale of food in a retail unit. The goal is to propose measures to reduce food waste and quantify the value and amount of food waste resulting from errors in these processes. The methodology combines theoretical literature review with practical research conducted in a specific retail store. Data were collected by weighing or counting discarded food and comparing their accounting status with the actual status. The research results highlight key areas where food waste occurs and provide specific recommendations for improving efficiency and reducing food waste in the retail environment.
Klíčová slova: Food waste; Retail unit; Environmental and economic costs; Measures to reduce waste

Informace o studiu

Studijní program / obor: Manažer obchodu
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 5. 2023
Datum podání práce: 30. 6. 2024
Datum obhajoby: 18. 9. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/84635/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: