Podstata business strategie v pivovarnickém odvětví
Název práce: | Podstata business strategie v pivovarnickém odvětví |
---|---|
Autor(ka) práce: | Motyčková, Klára |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Tripes, Stanislav |
Oponenti práce: | Šimůnková, Klára |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Tato diplomová práce se zabývá analýzou business strategií vybraných minipivovarů v Kraji Vysočina s cílem identifikovat a diskutovat jejich přístupy k business strategii. Výzkum zahrnuje Pivovar Trojan Telč, Pivovar Ruprenz a Pivovar Kozlíček a využívá kvalitativní metody multiple case study, zahrnující polostrukturované rozhovory, analýzu dokumentů a tvorbu myšlenkových map. Pivovar Trojan Telč uplatňuje strategii diferenciace s důrazem na inovace pivních stylů a vysokou kvalitu. Pivovar Ruprenz se zaměřuje na stabilitu, nízké fixní náklady a využívání inovativních nápadů, jako je pivní automat. Pivovar Kozlíček staví na osobním přístupu, ekologické optimalizaci a spolupráci s jinými pivovary. Analýza ukazuje, že úspěšné strategie zahrnují vysokou kvalitu produktů, inovace, marketing, efektivní řízení nákladů a spolupráci. Tato zjištění přináší hlubší pochopení strategických přístupů v pivovarnickém odvětví a přispívají k teoretickému i praktickému poznání o řízení minipivovarů v regionálním kontextu. |
Klíčová slova: | business strategie; diferenciace; kvalita; spolupráce; minipivovary |
Název práce: | The essence of business strategy in the brewing industry |
---|---|
Autor(ka) práce: | Motyčková, Klára |
Typ práce: | Diploma thesis |
Vedoucí práce: | Tripes, Stanislav |
Oponenti práce: | Šimůnková, Klára |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | This thesis analyses the business strategies of selected microbreweries in the Vysočina Region in order to identify and discuss their approaches to business strategy. The research includes Pivovar Trojan Telč, Pivovar Ruprenz and Pivovar Kozlíček and uses a qualitative multiple case study method, including semi-structured interviews, document analysis and the creation of mind maps. Pivovar Trojan Telč applies a strategy of differentiation with an emphasis on innovation in beer styles and high quality. Pivovar Ruprenz focuses on stability, low fixed costs, and the use of innovative ideas such as the beer automat. Pivovar Kozlíček relies on a personal approach, ecological optimization, and co-operation with other breweries. Analysis shows that successful strategies include high product quality, innovation, marketing, efficient cost management and cooperation. These findings provide a deeper understanding of strategic approaches in the brewing industry and contribute to the theoretical and practical knowledge of microbrewery management in a regional context. |
Klíčová slova: | differentation; quality; cooperation; craft breweries; business strategy |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Management |
---|---|
Typ studijního programu: | Magisterský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Ing. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta managementu |
Katedra: | Katedra managementu |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 27. 9. 2023 |
---|---|
Datum podání práce: | 1. 7. 2024 |
Datum obhajoby: | 27. 8. 2024 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/85693/podrobnosti |