Strategie komunikace pro digitální tvůrce v oblasti gastronomie

Název práce: Strategie komunikace pro digitální tvůrce v oblasti gastronomie
Autor(ka) práce: Ramešová, Miluše
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Truhlář, Filip
Oponenti práce: Ivanega, Petra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zaměřuje na strategii komunikace prostřednictvím digitálních tvůrců na sociálních sítích, s cílem prozkoumat jejich vliv na nákupní chování zákazníků. Hlavním cílem bylo prokázat, že spolupráce s digitálními tvůrci je klíčová pro efektivní marketing v gastronomii a přináší značkám přímé výhody, včetně zvýšené loajality zákazníků a lepšího dosahu. Práce byla strukturována do několika částí. Teoretická část se zaměřila na marketing na sociálních sítích v gastronomii a zkoumala roli digitálních tvůrců v tomto kontextu. Byly zde objasněny pojmy jako význam digitálních tvůrců v marketingovém mixu, jejich typy a vliv na nákupní rozhodování spotřebitelů, a také byly představeny úspěšné kampaně s účastí těchto tvůrců. Konkrétně se jednalo o kampaně Dunkin’ a Charli D’amelio, Danone a Cláudia Viera a Oreo s Chiara Ferragni. V rámci výzkumné části byly provedeny kvalitativní i kvantitativní analýzy. Kvalitativní výzkum zahrnoval hloubkové rozhovory s Kateřinou Látalovou, populární tvůrkyní na sociálních sítích v oblasti gastronomie, značkou Živina a agenturou ShortPro, která tyto spolupráce spravuje, zatímco kvantitativní výzkum se zaměřil na názory a zkušenosti spotřebitelů s digitálními tvůrci, které spotřebitelé sledují a značkami v gastronomii na českém a zahraničním trhu. Analýza výsledků poskytla ucelený přehled o současných přístupech českých gastronomických značek k digitálnímu marketingu. Z analýzy vyplynulo několik poznatků. Zejména bariéry bránící efektivnímu využití tvůrců jako nesprávný výběr, omezený budget, nekonzistentnost spoluprací, neznalost možných spoluprací, nevyužití spoluprací v plném rozsahu a komplikované postupy značek. Na základě těchto zjištění byly v praktické části práce formulovány konkrétní doporučení pro české gastronomické značky, a to důraz na autenticitu a otevřenost, vysoká kvalita obsahu, správný výběr stylu komunikace a platforem, konzistentnost v komunikaci, správný výběr tvůrců pro spolupráce, využívaní datových analytik, dlouhodobé plánování a flexibilita a interaktivita a zapojení komunity. Zároveň byla tato doporučení zanalyzována a zhodnocena do budoucího využívání, zkoumal se jejich potenciál, výzvy a doporučení do budoucna. Závěrem práce bylo potvrzeno, že digitální tvůrci mají významný vliv na zákazníky v gastronomii. Práce nabízí cenné poznatky a doporučení, které mohou značky v gastronomii aplikovat pro dosažení lepších výsledků na trhu.
Klíčová slova: Sociální sítě ; Gastronomie; Komunikace značky; Nákupní chování; České značky; Digitální tvůrci
Název práce: Communication strategy for digital creators in the field of gastronomy
Autor(ka) práce: Ramešová, Miluše
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Truhlář, Filip
Oponenti práce: Ivanega, Petra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis focuses on the communication strategy of digital creators on social networks, with the aim of investigating their influence on the purchasing behavior of customers. The main objective was to demonstrate that collaboration with digital creators is key to effective marketing in gastronomy and brings direct benefits to brands, including increased customer loyalty and better reach. The work was structured into several parts. The theoretical part focused on social media marketing in gastronomy and explored the role of digital creators in this context. Concepts such as the importance of digital creators in the marketing mix, their types and influence on consumer purchasing decisions were clarified, and successful campaigns involving these creators were also presented. Specifically, these were campaigns for Dunkin' and Charli D'amelio, Danone and Cláudia Viera, and Oreo with Chiara Ferragni. As part of the research part, qualitative and quantitative analysis were carried out. Qualitative research included in-depth interviews with Kateřina Látalová, a popular creator on social media in the field of gastronomy, the brand Živina and the agency ShortPro, which manages these collaborations, while the quantitative research focused on the opinions and experiences of consumers with digital creators that consumers follow and brands in gastronomy on the Czech and foreign markets. The analysis of the results provided a comprehensive overview of the current approaches of Czech gastronomic brands to digital marketing. Several insights emerged from the analysis. In particular, barriers preventing the effective use of creators such as incorrect selection, limited budget, inconsistency of collaborations, ignorance of possible collaborations, failure to use collaborations to their full extent and complicated brand procedures. Based on these findings, specific recommendations for Czech gastronomic brands were formulated in the practical part of the work, namely the emphasis on authenticity and openness, high quality of content, the right choice of communication style and platforms, consistency in communication, the right choice of creators for collaboration, the use of data analytics, long-term planning and flexibility and interactivity and community involvement. At the same time, these recommendations were analyzed and evaluated for future use, their potential, challenges and recommendations for the future were examined. At the conclusion of the work, it was confirmed that digital creators have a significant influence on customers in gastronomy. The work offers valuable insights and recommendations that brands in gastronomy can apply to achieve better results on the market.
Klíčová slova: Czech brands; Purchasing behavior; Digital creators; Social networks; Gastronomy; Brand communication

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Multimédia v ekonomické praxi
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra multimédií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 2. 2021
Datum podání práce: 4. 9. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: