Plant-Based Meat Alternatives and Their Impacts on the US Meat Market
Autor(ka) práce:
Křepelka, Jakub
Typ práce:
Diploma thesis
Vedoucí práce:
Vlčková, Jana
Oponenti práce:
Zeynalov, Ayaz
Jazyk práce:
English
Abstrakt:
This thesis explores the rise of plant-based meat alternatives (PBMAs) and their impact on the traditional meat industry in the United States. This study includes research on market trends, consumer behavior, and industry responses to the popularity shifts of PBMAs. The research is structured around one main research question: How have the emerging PBMAs affected the structure, operations, and responses of the traditional meat industry? It further uses the following questions to achieve the objective: What are the economic and cultural foundations of the U.S. meat industry? What are the main drivers behind PBMA’s adoption? What are the strategic responses of the companies operating in the traditional meat market? The thesis findings indicate that even though the PBMAs have not yet significantly displaced traditional meat, they are changing the industry practices, strategies, and consumer expectations. The conclusion of the research is that PBMAs represent both a challenge and an opportunity for the U.S. meat industry. The future outcomes will depend on innovation, regulation trends, and consumer acceptance.
Klíčová slova:
U.S. meat industry; Meat substitutes; Plant-based meat alternatives
Název práce:
Plant-Based Meat Alternatives and Their Impacts on the US Meat Market
Autor(ka) práce:
Křepelka, Jakub
Typ práce:
Diplomová práce
Vedoucí práce:
Vlčková, Jana
Oponenti práce:
Zeynalov, Ayaz
Jazyk práce:
English
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá vývojem rostlinných alternativ masa a jejich dopadem na tradiční masný průmysl ve Spojených státech amerických. Studie zahrnuje výzkum tržních trendů, chování spotřebitelů a reakcí průmyslu na změny v konzumaci masa a jeho rostlinných alternativ. Výzkum je strukturován kolem jedné hlavní výzkumné otázky: Jak ovlivnily nově vznikající rostliné alternativy masa strukturu, činnost a reakce tradičního masného průmyslu? K dosažení stanoveného cíle dále využívá tyto následující otázky: Jaké jsou ekonomické a kulturní základy amerického masného průmyslu? Jaké jsou hlavní hnací síly, které stojí za přijetím rostlinných alternativ masa? Jaké jsou strategické reakce společností působících na tradičním trhu s masem? Ze zjištění práce vyplývá, že i když rostlinné alternativy masa zatím výrazně nevytlačily tradiční maso, mění strategie, postupy a očekávání spotřebitelů v tomto odvětví. Závěrem výzkumu je, že rostlinné alternativy masa představují pro americký masný průmysl výzvu, ale i příležitost. Další vývoj bude záviset na inovacích, regulačních trendech a přijetí ze strany spotřebitelů.
Klíčová slova:
Americký masný průmysl; Náhražky masa; Rostlinné alternativy masa