Změny ve stravovacích návycích Číňanů po pandemii COVID-19 a budoucí trendy v gastronomickém průmyslu
| Název práce: | Shifts in Chinese Dining Consumption Habits after the COVID-19 Pandemic and Future Trends in the Catering Industry |
|---|---|
| Autor(ka) práce: | Dingova, Vendula |
| Typ práce: | Bachelor thesis |
| Vedoucí práce: | Šváb, Patrik |
| Oponenti práce: | Mammadov, Orkhan |
| Jazyk práce: | English |
| Abstrakt: | This study explores the significant changes in China's catering industry after the COVID-19 pandemic. The pandemic sped up the digitalization of the catering industry and changed consumers' eating habits. Consumers now place greater emphasis on value for money while also pursuing high quality, and they have an unprecedented focus on food safety and hygiene. Online food delivery has transformed from an emergency option during the pandemic to a mainstream daily dining option, with significant growth in both market size and user numbers. Pre-prepared meals have also become increasingly popular among catering companies due to their standardization and cost-effectiveness. These changes have collectively driven a profound transformation in the production, distribution, and consumption patterns of the catering industry. |
| Klíčová slova: | Impact of the pandemic; Food delivery; Pre-prepared meals; Catering industry; Changes in consumption |
| Název práce: | Změny ve stravovacích návycích Číňanů po pandemii COVID-19 a budoucí trendy v gastronomickém průmyslu |
|---|---|
| Autor(ka) práce: | Dingova, Vendula |
| Typ práce: | Bakalářská práce |
| Vedoucí práce: | Šváb, Patrik |
| Oponenti práce: | Mammadov, Orkhan |
| Jazyk práce: | English |
| Abstrakt: | Tato studie zkoumá významné změny v čínském gastronomickém průmyslu po pandemii COVID-19. Pandemie urychlila digitalizaci gastronomického průmyslu a změnila stravovací návyky spotřebitelů. Spotřebitelé nyní kladou větší důraz na poměr ceny a kvality a zároveň požadují vysokou kvalitu. Bezprecedentní pozornost věnují také bezpečnosti a hygieně potravin. Online rozvoz jídla se z nouzové možnosti během pandemie proměnil v běžnou možnost stravování, přičemž došlo k významnému růstu jak velikosti trhu, tak počtu uživatelů. Předem připravená jídla se také stala stále populárnější mezi cateringovými společnostmi díky své standardizaci a nákladové efektivitě. Tyto změny společně vedly k hluboké transformaci ve výrobě, distribuci a spotřebních vzorcích cateringového průmyslu. |
| Klíčová slova: | Rozvoz jídla; Dopad pandemie; Předem připravená jídla; Cateringový průmysl; Změny ve spotřebě |
Informace o studiu
| Studijní program / obor: | International Business |
|---|---|
| Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
| Přidělovaná hodnost: | Bc. |
| Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
| Fakulta: | Fakulta mezinárodních vztahů |
| Katedra: | Katedra mezinárodních ekonomických vztahů |
Informace o odevzdání a obhajobě
| Datum zadání práce: | 18. 9. 2024 |
|---|---|
| Datum podání práce: | 27. 6. 2025 |
| Datum obhajoby: | 3. 9. 2025 |
| Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/89411/podrobnosti |