Analýza cenové elasticity poptávky po alkoholických nápojích - řízený experiment

Název práce: Analýza cenové elasticity poptávky po alkoholických nápojích - řízený experiment
Autor(ka) práce: Kalát, Petr
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Běláčková, Vendula
Oponenti práce: Špecián, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Ačkoliv ze statistických šetření vyplývá, že poptávka po alkoholických nápojích je cenově neelastická, docházím pomocí experimentem získaných dat a soustředěním se pouze na jednu restauraci k poznatkům o vysoké cenové elasticitě vybraných nápojů. Řízením cenových změn byla získána unikátní data o poptávkách po točeném pivu Staropramen a vínu, jakožto agregátním vyjádřením vína červeného i bílého. Dalšímu výzkumu byly podrobeny vztahy mezi jednotlivými zkoumanými produkty, odhalujíce substituční relace mezi točeným pivem, lihovinami, vínem a černým lahvovým pivem. Zkoumán byl i vliv dnů v týdnu, kde je objeven pozitivní vliv víkendu, ročních období, kde různé produkty reagují rozličně a vliv nákladů obětovaných příležitosti, které se měnily skrz sportovní přenos či alternativní program v blízkém okolí restaurace.
Klíčová slova: poptávka po alkoholu; řízený experiment; elasticita poptávky
Název práce: Analysis of own price elasticity of demand for alcoholic beverages - controlled experiment
Autor(ka) práce: Kalát, Petr
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Běláčková, Vendula
Oponenti práce: Špecián, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Although statistical exploration says that demand for alcoholic beverages is price inelastic, using experimentally acquired data and focusing solely on one particular restaurant I have discovered that chosen beverages are in fact very price elastic. Controlling the price changes I was able to obtain unique data about demand for draft beer Staropramen, and wine as aggregate representation of white and red wine. Another part of research was focused on relations between several products, which found out that draft beer, spirits, black bottled beer and wine are in fact substitutes. Effects of day of the week, season and opportunity costs were also examined finding out positive influence of weekend and various effects of season depending on a kind of a beverage.
Klíčová slova: Elasticity of demand; demand for alcohol; controlled experiment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 5. 2014
Datum podání práce: 20. 8. 2014
Datum obhajoby: 2. 2. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47910/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: