Náboženství a náboženské symboly v reklamě

Název práce: Náboženství a náboženské symboly v reklamě
Autor(ka) práce: Poupová, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Stříteský, Václav
Oponenti práce: Koudelka, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá použitím náboženské tématiky a náboženských symbolů v reklamách, zejména na komerční produkty. Cílem diplomové práce je identifikovat postoje českých spotřebitelů vůči reklamám obsahujícím náboženské symboly, včetně identifikace vlivu náboženské víry na tyto postoje. Dílčím cílem práce je na základě expertních rozhovorů s členy Rady pro reklamu a dalšími odborníky posoudit možná úskalí využívání náboženských symbolů v českých reklamách. Diplomová práce na závěr představuje doporučení pro použití náboženských symbolů na českém reklamním trhu s ohledem na postoje spotřebitelů a etickou a právní regulaci. Výsledkem diplomové práce je zjištění, že použití náboženských symbolů v českých reklamách představuje poměrně velké riziko a je tedy doporučeno přistupovat k němu pouze ve výjimečných případech po důkladném zvážení názoru odborníků.
Klíčová slova: spotřebitelé; Náboženské symboly; Rada pro reklamu; etika v reklamě; kontroverzní reklama
Název práce: Religion and Religious Symbols in Advertising
Autor(ka) práce: Poupová, Jana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Stříteský, Václav
Oponenti práce: Koudelka, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with the use of religious themes and religious symbols in advertising, especially in adverts for commercial products. The goal of the diploma thesis is to identify the attitudes of Czech consumers towards advertisements containing religious symbols, including the identification of the influence of religious faith on these attitudes. The partial goal of the thesis is to assess possible problems with using religious symbols in Czech advertisements on the basis of expert interviews with Czech Advertising Standards Council members and other experts. Finally, the thesis presents recommendations for using the religious symbols in the Czech advertising market with regard to consumer attitudes and ethical and legal regulation. The result of the diploma thesis is the finding that the use of religious symbols in Czech advertising poses a relatively high risk and it is therefore recommended to use it only in exceptional cases after careful consideration of the opinion of experts.
Klíčová slova: consumers; Religious symbols; controversial advertising; Czech Advertising Standards Council; ethics in advertising

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra marketingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 31. 5. 2020
Datum podání práce: 16. 12. 2020
Datum obhajoby: 3. 2. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73780/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: