Princip jednoty státnosti v politice Čínské lidové republiky. Komparativní případová studie

Název práce: Princip jednoty státnosti v politice Čínské lidové republiky. Komparativní případová studie
Autor(ka) práce: Loužecký, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Lehmannová, Zuzana
Oponenti práce: Novotná, Yvona
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce je zaměřena na tři aktuální problematiky v rámci politiky Čínské lidové republiky (ČLR), které jsou zároveň středem pozornosti mezinárodních subjektů. Tyto problematiky jsou územně vymezené dnešní oblastí Taiwanu, Hongkongu a Sin-ťiangu. Hlavním cílem práce je komparace postupu a nástrojů ČLR při prosazování principu státnosti ve zvolených případech. Zvolenou metodou pro naplnění cíle je komparativní případová studie. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První je zaměřena na vývoj a charakter jednoty státnosti ČLR, jenž je pro hlubší porozumění kontextu jednotlivých případů zásadní. Ve druhé, třetí a čtvrté kapitole je rozebrána povaha jednotlivých případů. Nejdříve je představen historický kontext a následně současný vývoj, a tedy i popis konfliktu s Čínskou lidovou republikou, včetně okolností jeho vzniku. V páté kapitole jsou tři případy komparovány pomocí dvou určených kritérií. Tím prvním jsou nástroje, jimiž ČLR prosazuje ve třech oblastech svůj postoj. Druhým je pak motivace ČLR v jednotlivých případech. Po provedení komparace byla zjištěna korelace mezi mírou autonomie jednotlivých oblastí a nástroji, které jsou ze strany ČLR využívány. Došlo také k zaznamenání podstaty náboženských, etnických a ekonomických faktorů v jednotlivých případech.
Klíčová slova: Sin-ťiang; Hongkong; Taiwan; Jednota státnosti; Čínská lidová republika
Název práce: The principle of unity of statehood in the politics of the People's Republic of China. Comparative case study
Autor(ka) práce: Loužecký, Tomáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Lehmannová, Zuzana
Oponenti práce: Novotná, Yvona
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis is focused on three current issues in the policy of the People´s Republic of China (PRC), that also get the attention of international actors. These issues are territorially defined by today´s areas of Taiwan, Hong Kong and Xinjiang. The main goal of this work is to compare the procedure and tools of the PRC in promoting the principle of statehood in selected cases. The chosen method for fulfilling the goal is a comparative case study. The work is divided into five chapters. The first focuses on the development and nature of the unity of statehood in the PRC, which is essential for a deeper understanding of the context of individual cases. The second, third and fourth chapters describe the nature of individual cases. First, the historical context and then the current development are presented, and thus a description of the conflict with the PRC, including the circumstances of its origin. In the fifth chapter, the three cases are compared using two specified criteria. The first is the instruments with which the PRC asserts its position in three areas. The second is the motivation of the PRC in individual cases. After making a comparison, a correlation was found between the degree of autonomy of individual areas and the tools used by the PRC. The nature of religious, ethnic and economic factors in individual cases was also noticed.
Klíčová slova: People´s Republic of China; Xinjiang; Hong Kong; Taiwan; Unity of statehood

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 9. 2020
Datum podání práce: 30. 4. 2021
Datum obhajoby: 26. 5. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74385/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: