Sociální média a jejich role v gastronomii
Název práce: | Social media and its role in gastronomy |
---|---|
Autor(ka) práce: | Tolstykh, Aleksandra |
Typ práce: | Bachelor thesis |
Vedoucí práce: | Kvítková, Zuzana |
Oponenti práce: | Petrů, Zdenka |
Jazyk práce: | English |
Abstrakt: | This bachelor thesis examines the influence of social media on gastronomical facilities in two regions – Czech Republic and Russia. The topic was covered from both points of view, business side and customer side, but with more focus on the latter. Thesis contains introduction into the topic with definitions of the main phenomena, typology of social media, current trends, analysis of restaurant customer behaviour, overview of behavioural intentions and decision-making process. The practical part is based on the quantitative survey conducted in April 2021. The aim of practical part was to identify key aspects that influence the decision-making process of customers from Czech Republic and Russia and highlight differences in purchase behaviour of these two groups. Results show that well- managed online presence and putting menu online positively influence the decision-making process of customers. The most popular platforms for engagement with a restaurant among the groups are Google and Instagram. Two representative samples behave online similarly, but some regional and behavioural differences that should be taken into account. The following thesis should be considered a small but important contribution to the academic literature because the topic was never discussed before in the context of these two countries. |
Klíčová slova: | social media; gastronomy; customer behavior |
Název práce: | Sociální média a jejich role v gastronomii |
---|---|
Autor(ka) práce: | Tolstykh, Aleksandra |
Typ práce: | Bakalářská práce |
Vedoucí práce: | Kvítková, Zuzana |
Oponenti práce: | Petrů, Zdenka |
Jazyk práce: | English |
Abstrakt: | Tato bakalářská práce zkoumá vliv sociálních médií na gastronomická zařízení ve dvou regionech - České republice a Rusku. Téma bylo pokryto z obou hledisek, obchodního i zákaznického, ale více se zaměřilo na druhé. Práce obsahuje úvod do tématu s definicemi hlavních jevů, typologií sociálních médií, aktuální trendy, analýzu chování zákazníků restaurace, přehled behaviorálních záměrů a popis rozhodovacích procesů. Praktická část vychází z kvantitativního průzkumu provedeného v dubnu 2021. Cílem praktické části bylo identifikovat klíčové aspekty, které ovlivňují rozhodovací proces zákazníků z České republiky a Ruska, a zdůraznit rozdíly v nákupním chování těchto dvou skupin. Výsledky ukazují, že dobře řízená online přítomnost a uvedení jídelního lístku online pozitivně ovlivňují rozhodovací proces zákazníků. Nejpopulárnějšími platformami pro interakci s restaurací jsou Google a Instagram. Dva reprezentativní vzorky se chovají online podobně, ale je třeba vzít v úvahu regionální a behaviorální rozdíly. Následující práce by měla být považována za malý, ale důležitý příspěvek k akademické literatuře, protože téma nebylo v kontextu těchto dvou zemí nikdy dříve diskutováno. |
Klíčová slova: | sociální média; gastronomie; chování zákazníků |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj |
---|---|
Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Bc. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta mezinárodních vztahů |
Katedra: | Katedra cestovního ruchu |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 25. 9. 2020 |
---|---|
Datum podání práce: | 30. 4. 2021 |
Datum obhajoby: | 24. 5. 2021 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/74309/podrobnosti |