Emoční práce jako vnímaný zdroj stresu u pracovníků v gastronomii
Název práce: | Emoční práce jako vnímaný zdroj stresu u pracovníků v gastronomii |
---|---|
Autor(ka) práce: | Re, Barbora |
Typ práce: | Bakalářská práce |
Vedoucí práce: | Jarošová, Eva |
Oponenti práce: | Horňáková, Petra Sofia |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Cílem bakalářské práce je porozumění tématu emoční práce a zmapování toho, jak její nároky vnímá obsluhující personál v odvětví gastronomie. Teoretický základ obsahuje deskripci stresu včetně jeho projevů a dopadů, popis a rozdělení stresorů včetně jejich zaměření na pracovní prostředí a charakteristiku emoční práce, jejích projevů a dopadů. Teoretický základ je rozšířen o další specifické stresory obsluhujícího personálu. Praktická část obsahuje výsledky kvalitativního výzkumu zaměřeného na zmapování vnímání emoční práce jakožto zdroj stresu obsluhujícího personálu. Na základě analýzy hloubkových rozhovorů jsou navržena doporučení určená pro obsluhující personál, gastronomická zařízení a jeho vedoucí pracovníky i pro zákazníky. |
Klíčová slova: | stresory; gastronomie; Emoční práce; pracovní stres; zdroje stresu; obsluhujicí personál |
Název práce: | Emotianal labor as a perceived cause of stress by waitstaff |
---|---|
Autor(ka) práce: | Re, Barbora |
Typ práce: | Bachelor thesis |
Vedoucí práce: | Jarošová, Eva |
Oponenti práce: | Horňáková, Petra Sofia |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | The bachelor's thesis aims to understand the topic of emotional labor and to map its perception by the waitstaff. Theoretical basis contains a description of stress, including its manifestations and impacts, description of stressors, its classification with a focus on the work environment and characteristics of emotional labor, its manifestations and impacts. The theoretical part is extended by analysis of other stressors typical for waitstaff. The practical part involves research focused on understanding the importance of emotional labor as a perceived cause of stress by waitstaff. The recommendations intended for the waitstaff, for the organization and its managers and for the customers are based on the analysis of in-depth interviews and its complementary methods. |
Klíčová slova: | Emotional labor; stressors; waitstaff; gastronomy; workplace stress; causes of stress |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management |
---|---|
Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Bc. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta podnikohospodářská |
Katedra: | Katedra manažerské psychologie a sociologie |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 17. 12. 2020 |
---|---|
Datum podání práce: | 10. 5. 2021 |
Datum obhajoby: | 9. 6. 2021 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/75540/podrobnosti |