Označení trvanlivosti a plýtvání potravinami v ČR

Název práce: Označení trvanlivosti a plýtvání potravinami v ČR
Autor(ka) práce: Černá, Barbora
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chytková, Zuzana
Oponenti práce: Pašmik, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami s prošlým datem trvanlivosti. Cílem práce je zjistit, jak různé generace českých spotřebitelů vnímají data trvanlivosti na obalech potravin a jak toto vnímání souvisí právě s plýtváním. Za tímto účelem byl na vzorku 28 respondentů dvou různých věkových kategorií proveden výzkum pomocí triangulace dvou kvalitativních metod – deníkových záznamů a na ně navazujících hloubkových rozhovorů. Bylo zjištěno, že plýtvání potravinami na základě prošlého data je spotřebiteli vnímáno jako zbytečné a nežádoucí. Jedna skupina spotřebitelů mu předchází tím, že se nespoléhá na data a potraviny vyhazuje pouze v případě, že jsou zkažené. Druhá skupina dbá na to, aby se prošlé potraviny v jejich domácnosti vůbec neobjevovaly. Úspěšná implementace obou strategií nicméně vyžadují určité zkušenosti, což je důvod, proč mladší spotřebitelé zpravidla plýtvají těmito potravinami více než ti starší.
Klíčová slova: potraviny; plýtvání potravinami; chování spotřebitelů; datum spotřeby; datum minimální trvanlivosti
Název práce: Food Date Labels and Food Waste in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Černá, Barbora
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Chytková, Zuzana
Oponenti práce: Pašmik, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The topic of this diploma thesis is the issue of consumer food waste due to expiration dates. The goal of the thesis is to discover how different generations of Czech consumers understand food date labels and how does this understanding influence food waste. To achieve this goal, research in the form of triangulation of two qualitative methods – a food waste diary followed up by in-depth interviews – was performed on a selected sample of 28 participants from two different age groups. The findings of the research are that consumers generally view wasting food due to date labels as avoidable and undesirable. One group of consumers avoids this waste by not relying on dates and only throwing food away in case it has actually gone bad. The other group tries to prevent the occurrence of expired food in their household altogether. However, a successful implementation of both strategies requires experience, which is why younger consumers tend to waste more food due to date labels than the older generation.
Klíčová slova: food; food waste; consumer behavior; use by date; best before date

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra marketingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 11. 2020
Datum podání práce: 11. 5. 2021
Datum obhajoby: 17. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/76590/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: