Odměňování zaměstnanců ve stravovacích službách
Název práce: | Odměňování zaměstnanců ve stravovacích službách |
---|---|
Autor(ka) práce: | Muchová, Jana |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Žufan, Jan |
Oponenti práce: | Bejdáková, Blanka |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Tématem diplomové práce je odměňování zaměstnanců stravovacích zařízení v České republice se specifickým zaměřením na složku spropitného. Samotná práce je strukturována do 3 hlavních kapitol, z čehož 2 kapitoly jsou teoretickou částí a 1 kapitola je částí práce. Teoretické části se zabývají vysvětlením problematiky odměňování jako takového u zaměstnanců a jeho jednotlivými složkami a poté se zabývá také problematikou spropitného jako jednou z hlavních složek odměňování u zaměstnanců stravovacích zařízení. Praktická část se potom věnuje výzkumu významu spropitného pro zaměstnance ve stravovacích zařízeních. Obsahuje použitou metodiku, výsledky dotazníkového šetření a interpretaci výsledků výzkumu. Práce dochází k závěru, že spropitné je velmi důležitou složkou mzdy zaměstnanců stravovacích zařízení. Hlavními zjištěními jsou informace o podílu spropitného na celkovém příjmu zaměstnance a o vztahu jednotlivých sociálních skupin zaměstnanců ke způsobu jeho výplaty. |
Klíčová slova: | spropitné; cestovní ruch; odměňování zaměstnanců; stravovací zařízení |
Název práce: | Remuneration of the employees in catering businesses |
---|---|
Autor(ka) práce: | Muchová, Jana |
Typ práce: | Diploma thesis |
Vedoucí práce: | Žufan, Jan |
Oponenti práce: | Bejdáková, Blanka |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | The topic of this diploma thesis is the remuneration of the employees in catering businesses in the Czech Republic with specific focus on the tipping component. The thesis itself is structured into 3 main chapters of which 2 of them are theoretical and the last one is practical. The theoretical parts investigate the explanation of the issue of remuneration as such for employees and its individual components and deals with the issue of tips as one of the main components of remuneration for employees in the catering businesses. Practical part of the thesis deals with research of importance of tips for employees in catering facilities. It contains description of methodology used in the research, results of the questionnaire survey as well as the interpretation of research results. Thesis reaches the conclusion that tips for employees in catering facilities represent very important part of their remuneration. Main findings of the theses are information on the real share of tips in the overall remuneration of employees as well as information on preferences of different tip payments methods by different social group of employees. |
Klíčová slova: | remuneration of employees; tips; catering businesses; tourism |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Cestovní ruch |
---|---|
Typ studijního programu: | Magisterský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Ing. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta mezinárodních vztahů |
Katedra: | Katedra cestovního ruchu |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 8. 6. 2020 |
---|---|
Datum podání práce: | 3. 12. 2021 |
Datum obhajoby: | 20. 1. 2022 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/73485/podrobnosti |