Environmentálne aspekty spotrebiteľského správania Nórov v cestovnom ruchu

Název práce: Environmentálne aspekty spotrebiteľského správania Nórov v cestovnom ruchu
Autor(ka) práce: Bačíková, Alexandra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vaško, Martin
Oponenti práce: Kvítková, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá skúmaním spotrebiteľského správania Nórov, zúčastňujúcich sa na cestovnom ruchu, z hľadiska problematiky životného prostredia. Hlavným cieľom práce je zistiť, či sú Nóri ochotní využívať ekologickejšie dopravné prostriedky k cestovaniu, konkrétne elektromobily, a tiež aké prekážky im v ich častejšom používaní k cestovaniu bránia. Práca analyzuje správanie Nórov v cestovnom ruchu za pomoci Teórie plánovaného správania. Teoretická časť práce predstavuje Teóriu plánovaného správania a jej jednotlivé zložky a tiež sa zaoberá vymedzením základných poznatkov o environmentálnych aspektoch a elektromobilite. V praktickej časti sú analyzované výsledky získané za pomoci dotazníkového šetrenia a vyhodnotené za pomoci korelačných koeficientov, vypočítaných v programe MS Excel. Výskum odhalil dostatočný záujem a ochotu Nórov využívať elektromobily k cestovaniu aj do zahraničia, zároveň však zistil, že najväčšou prekážkou k ich častejšiemu využívaniu je redšia infraštruktúra dobíjacích staníc.
Klíčová slova: Elektromobilita; Spotrebiteľské správanie; Environmentálne aspekty; Udržateľnosť; Nórsko; Cestovný ruch
Název práce: Environmentálne aspekty spotrebiteľského správania Nórov v cestovnom ruchu
Autor(ka) práce: Bačíková, Alexandra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vaško, Martin
Oponenti práce: Kvítková, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním spotřebitelského chování Norů, účastnících se cestovního ruchu, z hlediska problematiky životního prostředí. Hlavním cílem práce je zjistit, zda jsou Norové ochotni využívat ekologičtější dopravní prostředky k cestování, konkrétně elektromobily, a také jaké překážky jim v jejich častějším používání k cestování brání. Práce analyzuje chování Norů v cestovním ruchu za pomoci Teorie plánovaného chování. Teoretická část práce představuje Teorii plánovaného chování a její jednotlivé složky a také se zabývá vymezením základních poznatků o environmentálních aspektech a elektromobilitě. V praktické části jsou analyzovány výsledky získané za pomoci dotazníkového šetření a vyhodnoceny za pomoci korelačních koeficientů, vypočtených v programu MS Excel. Výzkum odhalil dostatečný zájem a ochotu Norů využívat elektromobily k cestování i do zahraničí, zároveň však zjistil, že největší překážkou k jejich častějšímu využívání je řidší infrastruktura dobíjecích stanic.
Klíčová slova: Spotřebitelské chování; Environmentální aspekty; Udržitelnost; Cestovní ruch; Norsko; Elektromobilita
Název práce: Environmental aspects of norwegian consumer behavior in tourism
Autor(ka) práce: Bačíková, Alexandra
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vaško, Martin
Oponenti práce: Kvítková, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with the study of the consumer behavior of Norwegians involved in tourism in terms of environmental issues. The main goal of this work is to find out whether Norwegians are willing to use more environmentally friendly means of transport to travel, specifically electric cars, and also what obstacles prevent them from using them more often to travel. The work analyzes the behavior of Norwegians in tourism using the Theory of Planned Behavior. The theoretical part of the work presents the Theory of Planned Behavior and its individual components and deals with the definition of basic knowledge about environmental aspects and electromobility. In the practical part, the results obtained with the help of a questionnaire survey and evaluated with the help of correlation coefficients, calculated in the MS Excel program, are analyzed. The research revealed a sufficient interest and willingness of Norwegians to use electric cars to travel abroad, but at the same time they found that the biggest obstacle to their more frequent use is the reduced infrastructure of charging stations.
Klíčová slova: Electromobility; Consumer behavior; Tourism; Environmental aspects; Sustainability; Norway

Informace o studiu

Studijní program / obor: Cestovní ruch
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 5. 2021
Datum podání práce: 29. 4. 2022
Datum obhajoby: 7. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77033/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: