Implementace procesu, organizace znalostí a provoz nástroje Knowledge management v Centru informatiky

Název práce: Implementace procesu, organizace znalostí a provoz nástroje Knowledge management v Centru informatiky
Autor(ka) práce: Jínová, Simona
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Maršálek, Karel
Oponenti práce: Šimeček, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá implementací nástroje na správu znalostí, organizací a řízením znalostí v Centru informatiky se zaměřením na jeho praktickém ověření na tvorbě znalostních modelů. Prvním praktickým příkladem na využití správy znalostí je navržení struktury složek a organizace znalostí v nástroji Aphinit na členění podle kompetencí Vysoké školy ekonomické (VŠE), kterými jsou rektorát, fakulty (katedry) a celoškolské pracoviště. Druhým příkladem využití je zpracování znalostního modelu Registru GDPR, jež se uskutečnilo zmapováním vztahů zákonem klasifikovaných informací na činnosti a procesy VŠE a současně i aplikací na dotčené informační systémy VŠE spravované v Centru informatiky. Další část práce je zaměřená na analýzu současného stavu řízení znalostí formou dotazníkového šetření se zaměstnanci Centra informatiky. Pokračuji literárními rešeršemi významných autorů Knowledge managementu, dále procesem jeho zavádění, jeho přínosy, klasifikací znalostí a fenoménem znalostně-technického dluhu. Následně jsou představeny další alternativní nástroje na správu znalostí s hlavním zaměřením na konkrétní nástroj Aphinit. Celkovým výstupem mé práce je jak praktické využití nástroje Knowledge managementu pro správu znalostí v Centru informatiky a aplikace nabytých poznatků, tak i poukázání na přínos znalostních modelů pro efektivnější sdílení informací, pro rychlou kontrolu aktuálnosti rozsáhlých kontextů, pro minimalizaci znalostního dluhu a efektivní znalostní propojení rozdílných procesních rolí a osob.
Klíčová slova: správa znalostí; znalost; znalostní nástroj; znalostní dluh
Název práce: Implementation of the process, organization of knowledge and operation of the Knowledge Management tool in the Center of Informatics
Autor(ka) práce: Jínová, Simona
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Maršálek, Karel
Oponenti práce: Šimeček, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis focuses on the implementation of a knowledge management tool for organizing and managing knowledge at the Informatics Centre, with a focus on practical verification in the creation of knowledge models. The first practical example of knowledge management is the design of the folder structure and organization of knowledge in the Aphinit tool based on the competencies of the University of Economics (VSE), which include the rectorate, faculties (departments), and university-wide workplaces. The second example of usage is the development of the GDPR Registry knowledge model by mapping the relationships of legally classified information to activities and processes at VSE, as well as applying it to the relevant information systems managed by the Informatics Centre. The thesis also includes an analysis of the current state of knowledge management through a questionnaire survey of employees at the Center of Information Technology. It continues with a literature review of significant authors in knowledge management, the process of its implementation, its benefits, knowledge classification, and the phenomenon of knowledge debt. Additionally, alternative knowledge management tools are presented, with a particular focus on the Aphinit tool. The overall output of the thesis is the practical application of knowledge management tools for organizing and managing knowledge at the Center of Information Technology, as well as the application of acquired knowledge in promoting more efficient information sharing, ensuring up-to-date contextual information, minimizing knowledge debt, and enabling effective knowledge linking across different process roles and individuals.
Klíčová slova: Knowledge; Knowledge tool; Knowledge debt; Knowledge Management

Informace o studiu

Studijní program / obor: Data a analytika pro business
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 11. 2022
Datum podání práce: 24. 4. 2023
Datum obhajoby: 29. 5. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/82631/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: