Využití umělé inteligence při testování softwaru

Název práce: Využitie umelej inteligencie pri testovaní softwaru
Autor(ka) práce: Olejár, Miloš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kučera, Jan
Oponenti práce: Doležel, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom tejto práce je identifikovať a analyzovať zmeny v prístupoch k automatizovanému testovaniu vyvolané využitím umelej inteligencie a taktiež aj dopady na požadované zručnosti a znalosti testerov a následne navrhnúť jednoduchú metódu pre podporu rozhodovania, či sa podľa určitých kritérií oplatí využiť autonómny testovací nástroj. V práci je popísané automatizované testovanie, ale aj zmeny, ktoré do tejto oblasti prináša umelá inteligencia. Rovnako tak sú popísané aj základné definície umelej inteligencie. Ďalej na základe zistení z rozhovorov s expertami je navrhnutá metóda pre uľahčenie rozhodovania sa, či na agilnom projekte použijeme testovanie pomocou autonómneho testovacieho nástroja alebo nie. Táto metóda je následne overená na základe vyhodnotenia od expertov.
Klíčová slova: testovanie; agilné testovanie; automatizované testovanie; automatizačné testovacie nástroje; umelá inteligencia
Název práce: Use of artificial intelligence in software testing
Autor(ka) práce: Olejár, Miloš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kučera, Jan
Oponenti práce: Doležel, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main objective of this thesis is to identify and analyze changes in approaches to automated testing caused by the use of artificial intelligence. It further examines the impact on the required skills and knowledge of testers, and subsequently to propose a simple method to support the decision whether, according to certain criteria, it is worth using an autonomous testing tool. The thesis describes automated testing, but also in addition the changes that artificial intelligence creates in this area. The basic definitions of artificial intelligence are also described in detail. Furthermore, based on the findings from interviews with experts in this area, a method is proposed to facilitate the decision whether to use testing with an autonomous testing tool on an agile project or not. This method is subsequently verified based on an evaluation by experts.
Klíčová slova: testing; agile testing; automated software testing; automated testing tools; artificial intelligence
Název práce: Využití umělé inteligence při testování softwaru
Autor(ka) práce: Olejár, Miloš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kučera, Jan
Oponenti práce: Doležel, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem této práce je identifikovat a analyzovat změny v přístupech k automatizovanému testování vyvolané využitím umělé inteligence a také dopady na požadované dovednosti a znalosti testerů a následně navrhnout jednoduchou metodu pro podporu rozhodování, zda se podle určitých kritérií vyplatí využít autonomní testovací nástroj. V práci je popsáno automatizované testování, ale také změny, které do této oblasti přináší umělá inteligence. Stejně tak jsou popsány i základní definice umělé inteligence. Dále na základě zjištění z rozhovorů s experty je navržena metoda pro usnadnění rozhodování se, zda na agilním projektu použijeme testování pomocí autonomního testovacího nástroje nebo ne. Tato metoda je následně ověřena na základě vyhodnocení od expertů.
Klíčová slova: testování; agilní testování; automatizované testování; automatizační testovací nástroje; umělá inteligence

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 10. 2019
Datum podání práce: 30. 4. 2023
Datum obhajoby: 30. 5. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71464/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: