Hodnocení investiční atraktivity veřejné společnosti drobným investorem: případová studie akcií LVMH

Název práce: Investment appeal evaluation of a public company by a retail investor: a case study of LVMH stock
Autor(ka) práce: Nikolaev, Stepan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Jurek, Martin
Oponenti práce: Stasa, Michele
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The paper investigates how an unexperienced retail investor can decide whether to buy or to sell shares of a company, which tools and ratios to use for this evaluation, and which factors to consider. LVMH is worth researching as it is a large company that is popular among investors (with free-float of over 50%). For that purpose, important theoretical works were studied, and calculations were made based on data found in financial statements. The latest articles and research on the company were also studied, as they might contain insights into future prospects of the business. The results shed light on how to build an investment strategy that is entirely accessible to an inexperienced investor using a set of general financial ratios that can easily be calculated based on open access data. Although these ratios are of a retrospective nature, they can still be helpful when deciding on the purchase or sale of shares. To increase their awareness and to understand the broader picture, investors should make use of additional tools, including news analysis and elements of predictive analytics (e.g., to make prognoses regarding macroeconomic and business outlook).
Klíčová slova: financial ratios; financial analysis; investment appeal evaluation; p/e ratio; fundamental analysis; securities analysis
Název práce: Hodnocení investiční atraktivity veřejné společnosti drobným investorem: případová studie akcií LVMH
Autor(ka) práce: Nikolaev, Stepan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Jurek, Martin
Oponenti práce: Stasa, Michele
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Článek zkoumá, jak se nezkušený, drobný investor může rozhodnout, zda koupit nebo prodat akcie společnosti LVMH, jaké nástroje a poměrové ukazatele pro toto hodnocení použít, a které faktory vzít v úvahu. LVMH stojí za zkoumání, protože se jedná o velkou společnost, která je mezi investory oblíbená (s free-float přes 50 %). Za tímto účelem byly prostudovány důležité teoretické studie a provedeny výpočty na základě údajů nalezených ve finančních výkazech. Byly rovněž prostudovány nejnovější články a výzkumy týkající se společnosti, protože by mohly obsahovat poznatky o budoucích perspektivě podniku. Výsledky osvětlují, jak vytvořit investiční strategii, která je zcela přístupná nezkušenému investorovi, pomocí souboru obecných finančních ukazatelů, které lze snadno vypočítat na základě volně dostupných údajů. Ačkoli tyto poměrové ukazatele mají retrospektivní charakter, mohou být přesto užitečné při rozhodování o nákupu nebo prodeji akcií. Pro zvýšení své informovanosti a pochopení širšího kontextu by investoři měli využívat další nástroje, včetně mediální analýzy a prvků prediktivní analýzy (např. k vytváření prognóz týkajících se makroekonomických a businessových vyhlídek).
Klíčová slova: Analýza cenných papírů; hodnocení investiční atraktivity; finanční analýza; finanční ukazatele; fundamentální analýza; poměr p/e.

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra strategie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 11. 2021
Datum podání práce: 12. 5. 2023
Datum obhajoby: 7. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/78912/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: