Role sítě a partnerů ve strategii internacionalizace malých a středních podniků

Název práce: Role sítě a partnerů ve strategii internacionalizace malých a středních podniků
Autor(ka) práce: Zima, Jiří
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Machek, Martin
Oponenti práce: Halík, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Malé a střední podniky jsou jedním z pilířů české i světové ekonomiky, zaměstnávají většinu pracujících lidí, rozvíjejí podnikatelské prostředí a přináší na trh nové inovace. V dnešní době velmi globalizovaného trhu není neobvyklé mezinárodní působení ani pro firmy menší a střední velikosti. Tyto subjekty se při procesu internacionalizace potýkají se specifickými výzvami a často pro překonání svých limitací využívají svou síť partnerů. Cílem této práce je formulovat praktické závěry a doporučení pro malé a střední podniky, které chtějí vytvořit, nebo zlepšit své strategie internacionalizace pomocí úspěšného vytváření a vedení sítě a partnerství. Pro naplnění tohoto cíle byl proveden kombinovaný výzkum, nejdříve proběhlo kvalitativní šetření metodou hloubkových rozhovorů a následně byly ověřeny získané závěry pomocí kvantitativní metody formou ankety. Výsledky výzkumu ukázaly, že síť a partnerství hrají v procesu internacionalizace malých a středních podniků velmi důležitou roli a zásadně ovlivňují celý proces. Tato práce doporučuje malým a středním podnikům při internacionalizaci využívat potenciál jejich sítě a partnerů, získávat od nich informace a další kontakty. Nové partnery by měly podniky hledat pomocí svých stávajících partnerů, na mezinárodních konferencích a veletrzích, případně využít agentury. S klíčovými partnery by podniky měly udržovat vztah osobně a měly by dále usilovat o navázání neformálního vztahu.
Klíčová slova: malé a střední podniky; síť a partneři; internacionalizace
Název práce: The role of network and partners in the internationalization strategy of small and medium-sized enterprises
Autor(ka) práce: Zima, Jiří
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Machek, Martin
Oponenti práce: Halík, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Small and medium-sized enterprises (SMEs) are one of the pillars of the Czech and global economy. They employ the majority of the workforce, contribute to the development of the business environment, and bring new innovations to the market. In today's highly globalized market, it is not uncommon for even small and medium-sized companies to have international operations. These entities face specific challenges during the process of internationalization and often rely on their network of partners to overcome their limitations. The aim of this work is to formulate practical conclusions and recommendations for small and medium-sized enterprises that wish to establish or improve their internationalization strategies through successful network creation and management, as well as partnerships. To achieve this goal, a combined research approach was conducted. Initially, qualitative research was conducted using in-depth interviews, and subsequently, the findings were validated through a quantitative method in the form of a survey. The research results showed that networks and partnerships play a vital role in the internationalization process of small and medium-sized enterprises, significantly influencing the entire process. This work recommends that small and medium-sized enterprises utilize the potential of their network and partners during internationalization, acquiring information and additional contacts from them. Companies should seek new partners through their existing partners, international conferences and trade fairs, or utilize agencies. It is important for companies to maintain a personal relationship with key partners and strive to establish informal relationships.
Klíčová slova: internationalization; small and medium-sized enterprises; network and partnerships

Informace o studiu

Studijní program / obor: Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra marketingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 3. 2023
Datum podání práce: 15. 5. 2023
Datum obhajoby: 7. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/84228/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: