Potravinová soběstačnost České republiky v rámci Evropské unie

Název práce: Potravinová soběstačnost České republiky v rámci Evropské unie
Autor(ka) práce: Prošková, Petra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Procházková Ilinitchi, Cristina
Oponenti práce: Jedlinský, Jakub
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce analyzuje potravinovou soběstačnost České republiky v rámci Evropské unie s důrazem na vliv pandemie COVID-19 a války na Ukrajině. Práce identifikuje úrovně potravinové soběstačnosti a zkoumá, jakým způsobem tyto události ovlivnily stabilitu potravinového zabezpečení v zemi. Zaměřuje se rovněž na podpůrné programy, které mají vliv na potravinovou soběstačnost. S využitím hloubkových rozhovorů s klíčovými osobami z odvětví potravinářství a zemědělství odhaluje tato práce aktuální problémy a trendy ve směřování potravinové soběstačnosti. Přestože současná míra potravinové soběstačnosti České republiky dosahuje vyšších hodnot, studie zdůrazňuje zranitelnost a potenciální rizika, která by mohla ohrozit budoucí stabilitu potravinového zabezpečení v zemi. Vzhledem k aktuálnosti a relevantnosti tématu, si text klade za cíl upozornit na naléhavost problému a poukázat na nejkritičtější potravinové oblasti. Závěry práce naznačují, že potravinová soběstačnost je nezbytným prvkem pro stabilní fungování státu a společnosti. Diplomová práce tak přispívá k diskuzi o důležitosti a opatřeních k ochraně potravinové soběstačnosti v současném a budoucím kontextu.
Klíčová slova: potravinová soběstačnost; SZP; zemědělství; potravinové zabezpečení ; potravinářství; prvovýroba; import a export potravin; mezinárodní obchod; pěstování plodin; chov zvířat; produkce potravin; překážky ; ekonomika
Název práce: Food self-sufficiency of the Czech Republic within the European Union
Autor(ka) práce: Prošková, Petra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Procházková Ilinitchi, Cristina
Oponenti práce: Jedlinský, Jakub
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis analyses the food self-sufficiency of the Czech Republic within the European Union with emphasis on the impact of the COVID-19 pandemic and the war in Ukraine. The thesis identifies levels of food self-sufficiency and examines how these events have affected the stability of food security in the country. It also focuses on the support programs that affect food self-sufficiency. Using in-depth interviews with key individuals in the food and agriculture sectors, this paper reveals current issues and trends in the direction of food self-sufficiency. Although the current level of food self-sufficiency in the Czech Republic is higher, the study highlights vulnerabilities and potential risks that could threaten the future stability of food security in the country. Due to the relevance and actuality of the topic, the text aims to highlight the urgency of the problem and point out the most critical food areas. The conclusions of the paper suggest that food self-sufficiency is a necessary element for the stable functioning of the state and society. Thus, the thesis contributes to the discussion on the importance and measures to protect food sovereignty in the current and future context.
Klíčová slova: food self-sufficiency; primary production; import and export of food; cultivation of crops; production of food; obstacles; international trade; animal breeding; economics; CAP; Agriculture; food security; food industry

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 7. 2022
Datum podání práce: 7. 12. 2023
Datum obhajoby: 8. 1. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/81100/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: