Hedging kurzového rizika v obchodnom podniku

Název práce: Hedging kurzového rizika v obchodnom podniku
Autor(ka) práce: Gažík, Denis
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zezula, Jakub
Oponenti práce: Čajka, Radek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca je zameraná na skúmanie kurzového rizika vo vybranej obchodnej spoločnosti. Cieľom práce je zhodnotiť dopady kurzového rizika na firmu, zhodnotiť možnosti hedging-u kurzového rizika vo firme a navrhnúť možnosti k zníženiu kurzového rizika. Práca je rozdelená do troch kapitol. V prvej kapitole sa zaoberá definíciou rizika, rozdelením rizík a spôsobmi, akými je možné riziko znížiť. Druhá kapitola je venovaná externým metódam zaistenia proti kurzovému riziku. Posledná časť je praktická a môžem sa považovať za najdôležitejšiu časť celej práce. V tejto časti je analyzovaná finančná pozícia firmy, ktorá nie je zaistená proti kurzovému riziku. Následne je firma analyzovaná, ako by vyzerala finančná situácia pri teoretickom zaistení sa. Poslednou časťou tretej kapitoly sú návrhy pre firmu, ako by sa mohla zaistiť, ak by sa rozhodla znížiť kurzové riziko.
Klíčová slova: opcie; swapy; features; finančné deriváty; kurzové riziko; forward; hedging
Název práce: Hedging exchange rate risk in a trading company
Autor(ka) práce: Gažík, Denis
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zezula, Jakub
Oponenti práce: Čajka, Radek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis is focused on the study of exchange rate risk in a selected trading company. The aim of the thesis is to evaluate the effects of exchange rate risk on the company, to evaluate the possibilities of hedging exchange rate risk in the company and to propose options to reduce exchange rate risk. The thesis is divided into three chapters. The first chapter deals with the definition of risk, the distribution of risk and the ways in which risk can be reduced. The second chapter is devoted to external methods of hedging against exchange rate risk. The last section is practical and can be considered the most important part of the whole thesis. In this part the financial position of a firm that is not hedged against exchange rate risk is analysed. Subsequently, the firm is analyzed how the financial position would look like if it were theoretically hedged. The last part of the third chapter makes suggestions for the firm on how it could hedge if it decided to reduce its exchange rate.
Klíčová slova: exchange rate risk; swaps; forwards; Hedging; financial derivates; options; features
Název práce: Hedging kurzového rizika v obchodnom podniku
Autor(ka) práce: Gažík, Denis
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zezula, Jakub
Oponenti práce: Čajka, Radek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zaměřuje na studium kurzového rizika ve vybrané obchodní společnosti. Cílem práce je zhodnotit dopady kurzového rizika na společnost, posoudit možnosti zajištění kurzového rizika ve společnosti a navrhnout možnosti snížení kurzového rizika. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá definicí rizika, rozdělením rizika a způsoby, jakými lze riziko snížit. Druhá kapitola je věnována externím metodám zajištění proti kurzovému riziku. Poslední kapitola je praktická a lze ji považovat za nejdůležitější část celé práce. V této části je analyzována finanční pozice podniku, který není zajištěn proti kurzovému riziku. Následně je analyzováno, jak by finanční pozice firmy vypadala, kdyby byla teoreticky zajištěna. Poslední část třetí kapitoly obsahuje návrhy pro firmu, jak by se mohla zajistit, pokud by se rozhodla snížit své kurzové riziko.
Klíčová slova: kurzové riziko; finanční deriváty; forwardy; features; opce; swapy; zajištění

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 9. 2023
Datum podání práce: 26. 4. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: