Ekonometrická analýza priestorových farmaceutických dát

Název práce: Ekonometrická analýza priestorových farmaceutických dát
Autor(ka) práce: Karabinoš, Samuel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Sokol, Ondřej
Oponenti práce: Formánek, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Obsah práce používa priestorovú ekonometrickú analýzu a vizualizačné techniky na porovnanie miest preskripcie a výdaja dvoch vybraných liečiv. Geogranularita dát je na úrovni okresov v Českej republike. Prierezové dáta sú pozorované za rok 2022. Práca porovnáva tri typy matíc váh medzi okresmi: metódu spoločnej hranice, vzdialenosť centroidov do 50 kilometrov a 6 najbližších susedov. Výpočty sa vykonávajú pomocou modelov SEM, SAR, SLX, SDM a SDEM. Výstupy poukazujú na to, že pri sledovaných liečivách sa doporučuje pri skúmaní priestorovej závislosti používať najmä dáta o výdaji. Je kľúčové správne definovať vzťahy medzi okresmi a použitie správneho priestorového modelu závisí na tom, či budú použité priestorovo oneskorené premenné, než na konkrétnom type modelu.
Klíčová slova: priestorová ekonometria; predpis; výdaj; prierezové dáta; farmácia
Název práce: Econometric analysis of spatial pharmaceutical data
Autor(ka) práce: Karabinoš, Samuel
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Sokol, Ondřej
Oponenti práce: Formánek, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The content of the thesis uses spatial econometric analysis and visualization techniques to compare the locations of prescription and dispensation of two selected drugs. The geogranularity of the data is at the level of districts in the Czech Republic. Cross-sectional data are observed for the year 2022. The work compares three types of weight matrices between districts: common border method, centroid distance up to 50 kilometers and 6 nearest neighbors. Calculations are performed using SEM, SAR, SLX, SDM and SDEM models. The results show that, it is recommended to use dispensing data in the investigation of spatial dependence in the case of monitored drugs. It is crucial to define the right relationships between districts and the use of correct spatial model is defined by the use of spatially lagged variables rather than specific model type.
Klíčová slova: cross-sectional data; patial econometrics; prescription; dispensation; pharmacy
Název práce: Ekonometrická analýza priestorových farmaceutických dát
Autor(ka) práce: Karabinoš, Samuel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Sokol, Ondřej
Oponenti práce: Formánek, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Obsah práce používá prostorovou ekonometrickou analýzu a vizualizační techniky k porovnání míst preskripce a výdeje dvou vybraných léčiv. Geogranularita dat je na úrovni okresů v České republice. Průřezová data jsou pozorována za rok 2022. Práce porovnává tři typy matic vah mezi okresy: metodu společné hranice, vzdálenost centroidů do 50 kilometrů a 6 nejbližších sousedů. Výpočty se provádějí pomocí modelů SEM, SAR, SLX, SDM a SDEM. Výstupy poukazují na to, že při sledovaných léčivech se doporučuje při zkoumání prostorové závislosti používat zejména data o výdeji. Je klíčové správně definovat vztahy mezi okresy a použití správného prostorového modelu závisí na tom, zda budou použity prostorově zpožděné proměnné, než na konkrétním typu modelu.
Klíčová slova: prostorová ekonometrie; výdej; farmacie; průřezová data; předpis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonometrie a operační výzkum
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 4. 2023
Datum podání práce: 28. 4. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: