Porovnání papírových a webových dotazníků a příprava dat pro statistickou analýzu v softwaru RStudio

Název práce: Porovnání papírových a webových dotazníků a příprava dat pro statistickou analýzu v softwaru RStudio
Autor(ka) práce: Harmash, Anastasiia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Řezanková, Hana
Oponenti práce: Cibulková, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zaměřuje na srovnání papírových a webových dotazníků a jejich přípravu pro analýzu v softwaru RStudio. Hlavním cílem je poskytnout ucelený přehled o obou typech dotazníků, integraci dat do prostředí vybraného softwaru a metodách jejich přípravy, což znamená transformace proměnných do vhodné formy pro analýzu a zpracování chybějících údajů Pro účely této závěrečné práce byl vytvořen příklad dotazníku, který byl převeden do dvou podob, a to papírové a webové verze. Kromě toho dotazník pomáhá pochopit preference respondentů pro daný výzkum, protože má stejné téma jako tato bakalářská práce. Metody použité při zpracování zahrnují tvorbu dotazníků, kde webová verze byla vytvořena pomocí online platformy Google Forms, sběr a přípravu dat, vizualizace pomocí grafů a jejich porovnání. Výsledky ukazují rozdíly v integraci dat z různých typů dotazníků a v procesu zpracování odpovědí. Provedené dotazníkové šetření upozorňuje na možnou závislost preferenci typu dotazování na věku respondenta. Nové poznatky zahrnují lepší pochopení problematiky přípravy dat z papírových a webových typů dotazníků a poskytuje praktické přístupy k integraci těchto dat do prostředí RStudio.
Klíčová slova: příprava dat; RStudio; Google Forms; Dotazník; papírový dotazník; webový dotazník
Název práce: Comparison of paper and web questionnaires and preparation of data for statistical analysis in RStudio software
Autor(ka) práce: Harmash, Anastasiia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Řezanková, Hana
Oponenti práce: Cibulková, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis focuses on the comparison of paper and web questionnaires and their preparation for analysis in RStudio software. The main objective is to provide a comprehensive overview of both types of questionnaires, data integration into the environment of the selected software and methods of its preparation, which means transforming variables into a suitable form for analysis and processing missing data. An example is the questionnaire created for the purpose of this thesis and converted into two forms, namely a paper and a web version. In addition, the questionnaire helps to understand the respondents' preferences for the research as it has the same topic as this bachelor thesis. The methods used include questionnaire development where the web version was created using Google Forms online platform, data collection and preparation, visualization using graphs and its comparison. The results show differences in the integration of data from different types of questionnaires and in the process of processing the responses. The conducted questionnaire survey highlights the possible dependence of the preference of the type of questioning on the age of the respondent. New findings include a better understanding of the issues involved in preparing data from paper and web-based questionnaire types and provides practical approaches to integrating these data into the RStudio environment.
Klíčová slova: data preparation; RStudio; Questionnaire; paper questionnaire; web questionnaire; Google Forms

Informace o studiu

Studijní program / obor: Matematické metody v ekonomii/Datové analýzy a modelování
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra statistiky a pravděpodobnosti

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 10. 2023
Datum podání práce: 2. 5. 2024
Datum obhajoby: 10. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/85752/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: