Moderní přístup k signálům včasného varování v řízení bankovních rizik

Název práce: Modern Approach to Early Warning Signals in Banking Risk Management
Autor(ka) práce: Štěpán, Marek
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vencovský, Filip
Oponenti práce: -
Jazyk práce: English
Abstrakt:
For banking institutions, Early Warning Signals (EWS) are crucial in successful risk management. This thesis assesses the importance of monitoring signals in a timely manner to mitigate risks in corporate credit, and proposes a solution to leverage unstructured data for enhancing warning systems. In collaboration with a leading provider of EWS solutions, this research emphasizes the value of such systems in the era of large language models (LLMs). The theoretical framework includes a comprehensive definition of early warning systems, corporate banking risk management, and their intersection, emphasizing the value of unstructured data in effective risk mitigation. The practical section presents a detailed design and description of an EWS system, outlining the process from data inputs to potential outputs, with the objective of meeting all requirements from future users. The second part is dedicated to the development of a machine learning model for signal prediction. Various architectures are implemented, and an extensive grid search is performed to select the optimal model. The thesis also discusses several ideas for improving the model, recognizing that research in this area is still in its early stages.
Klíčová slova: early warning signals; EWS; corporate credit; unstructured data; credit analyst; large language model
Název práce: Moderní přístup k signálům včasného varování v řízení bankovních rizik
Autor(ka) práce: Štěpán, Marek
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vencovský, Filip
Oponenti práce: -
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Pro bankovní instituce jsou varovné signály (EWS) klíčové pro úspěšné řízení rizik. Tato diplomová práce hodnotí význam včasného monitorování signálů pro zmírnění rizik v oblasti firemních úvěrů a navrhuje řešení pro využití nestrukturovaných dat k vylepšení varovných systémů. Ve spolupráci s předním poskytovatelem řešení EWS tento výzkum zdůrazňuje hodnotu těchto systémů v éře velkých jazykových modelů (LLMs). Teoretický rámec zahrnuje komplexní definici varovných systémů, řízení rizik v korporátním bankovnictví a jejich průnik, s důrazem na hodnotu nestrukturovaných dat při efektivním zmírňování rizik. Praktická část představuje detailní návrh a popis systému EWS, který zahrnuje proces od datových vstupů po možné výstupy s důrazem uspokojit všechny požadavky budoucích uživatelů. Druhá část je věnována vývoji modelu strojového učení pro predikci signálů. V práci jsou implementovány různé architektury modelů a provedeno rozsáhlé vyhledávání v mřížce pro výběr optimálního modelu. Diplomová práce rovněž diskutuje několik nápadů na zlepšení modelu, s vědomím, že výzkum v této oblasti je stále v rané fázi.
Klíčová slova: včasné varovné signály; EWS; firemní úvěrování; nestrukturovaná data; úvěrový analytik; velký jazykový model

Informace o studiu

Studijní program / obor: Data a analytika pro business
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 4. 2024
Datum podání práce: 27. 6. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: