Správní rada akciové společnosti

Název práce: Správní rada akciové společnosti
Autor(ka) práce: Uiblein, Oliver
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Votava, Tomáš
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá problematikou správní rady v akciové společnosti. 1. 1. 2021 vyšla novelizace zákona, která upravila fungování monistického systému v České republice. Správní rada je nově jediným povinně zřizovaným orgánem, který přebírá funkce řídící i kontrolní. Česká legislativa se díky této změně snažila přiblížit světovým modelům, pro které je monistický systém tradiční. Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaké jsou hlavní shody a odlišnosti ve fungování správní rady akciové společnosti v ČR, Francii a Spojených státech amerických a dále identifikovat základní výhody a nevýhody monistického systému uspořádání orgánů akciové společnosti.
Klíčová slova: Monistický systém; Správní rada ve Francii; Akciová společnost; Správní rada; Zákon o obchodních korporacích; Správní rada v USA
Název práce: Board of directors in a joint-stock company
Autor(ka) práce: Uiblein, Oliver
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Votava, Tomáš
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis deals with the issues of the board of directors in a joint-stock company.On 1 January 2021, an amendment to the law came out, which regulated the functioning of the monistic system in the Czech Republic. The board of directors is now the only compulsorily established body that takes over management and control functions. Thanks to this change, the Czech legislation has tried to move closer to the world models for which the monistic system is traditional. The aim of this bachelor thesis is to find out what are the main similarities and differences in the functioning of the board of directors of a joint stock company in the Czech Republic, France and the United States of America and to identify the main advantages and disadvantages of the monistic system of organising the bodies of a joint stock company.
Klíčová slova: Joint-stock company; Monistic system; Board of directors; Business corporation act

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 9. 2022
Datum podání práce: 28. 6. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: