The Importance of National Gastronomy in Tourism

Thesis title: Význam národní gastronomie v cestovním ruchu
Author: Jiranová, Tereza
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Netková, Jarmila
Thesis language: Česky
Abstract:
Hlavním cílem bakalářské práce je prokázat význam národní gastronomie v cestovním ruchu. Jsou definovány a přiblíženy faktory ovlivňující výběr hromadných stravovacích zařízení zahrnutých na program poznávacích zájezdů po třech zemích Evropy -- Česku, Rakousku a Maďarsku. Na samotnou gastronomii střední Evropy se zaměřuje celá jedna kapitola. Praktická část je věnována rozhovoru s paní Marcelou Daher, která zprostředkovává zajištění stravovacích služeb v Praze pro španělskou cestovní kancelář PANAVISION Tours a její klienty, a zároveň výzkumu zaměřenému na oblast gastronomie prováděnému dotazníkovým šetřením mezi španělskými turisty. Výsledky šetření jsou vyhodnoceny a zvažovány v závěru práce.
Keywords: střední Evropa; španělská klientela; cestovní ruch; gastronomie
Thesis title: The Importance of National Gastronomy in Tourism
Author: Jiranová, Tereza
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Netková, Jarmila
Thesis language: Česky
Abstract:
The main aim of this bachelor thesis is to demonstrate the importance of national gastronomy in the sphere of tourism. Factors that are influential in the selection of a mass catering facility included in the programme of tours in Central Europe, specifically the Czech Republic, Austria and Hungary, are defined and described. An entire section is dedicated to Central European gastronomy. The practical part is devoted to a personal interview with Mrs. Marcela Daher, director of reservation food service in Prague for the Spanish travel agency PANAVISION Tours and its clients. Gastronomy research in the form of a questionnaire distributed among Spanish tourists is also included, and the results are evaluated and contemplated in the conclusion of the bachelor thesis.
Keywords: Central Europe; tourism; Spanish customer base; gastronomy

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 30. 9. 2008
Date of submission: 19. 12. 2008
Date of defense: 20. 1. 2009
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/16380/podrobnosti

Files for download

    Last update: