Strategic decision-making in developing of small business
Thesis title: | Strategické rozhodování při rozvoji malého podniku |
---|---|
Author: | Dvořák, Lukáš |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Dědina, Jiří |
Opponents: | Selbak, Samer |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Saatyho metoda je pokročilým způsobem metody párového srovnávání. Rozhodovatel nejdříve stanoví preferenční vztahy dvojic kritérií a velikost této preference. Velikost preference se vyjadřuje daným počtem bodů ze zvolené bodové stupnice (viz tabulka 27, s.39). Z takto popsaného kroku rozhodovatel získá matici velikosti preferencí, nebo-li Saatyho matici. Váhy kritérií v Saatyho metodě je možné stanovit exaktními a aproximativními postupy. Kvůli složitosti a softwarové náročnosti exaktních postupů se v této diplomové práci budu věnovat postupům aproximativním. Odhady vah kritérií je možné získat sečtením prvků v každém řádku matice a vydělením jejich součtem. Stanovené podíly pro jednotlivé řádky pak představují odhady vah odpovídajících kritérií. |
Keywords: | Strategická analýza; Strategické rozhodování; Gastronomie |
Thesis title: | Strategic decision-making in developing of small business |
---|---|
Author: | Dvořák, Lukáš |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Dědina, Jiří |
Opponents: | Selbak, Samer |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Saaty method is an advanced method of paired comparison method. The decision-maker first, the preferential relations pairs of criteria and the size of this preference. The size of the preferences expressed by the score of the selected point scale (see Table 27, s.39). In this step, described the decision maker obtains the matrix size preferences, or if the Saaty matrix. The weights of the criteria in the Saaty method can provide exact and aproximativními procedures. Due to the complexity and software complexity of exact methods in this thesis will be devoted to procedures aproximativním. Estimates of the weights of the criteria can be obtained by adding the elements in each row of the matrix and dividing their sum. The determination of the individual lines are estimates of the weights of the relevant criteria. |
Keywords: | Gastronomy; Decision-making; Strategic analysis |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Business Administration |
Department: | Department of Management |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 1. 12. 2010 |
---|---|
Date of submission: | 30. 5. 2011 |
Date of defense: | 1. 6. 2011 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/29246/podrobnosti |