Analysis of selected restaurants from nutrition point of view
Thesis title: | Analýza vybraných restauračních zařízení z pohledu zdravé výživy |
---|---|
Author: | Kremzerová, Daniela |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Mlejnková, Lena |
Opponents: | Indrová, Jarmila |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Cílem práce je analyzovat nabídku a poptávku zdravé výživy ve veřejném stravování dvou českých měst, Prahy a Ostravy. V práci jsou vymezena základní východiska týkající se stravovacích služeb a zdravé výživy jako součásti životního stylu. Je představena tradiční česká gastronomie a její vývoj. Diplomová práce dále poukazuje na stravovací návyky české populace a časté chyby ve stravování z hlediska zdravé výživy. Vlastní výzkum se věnuje analýze nabídky vybraných restauračních zařízení. Součástí je rozhovor s výživovým poradcem a dotazníkové šetření, které se zaměřuje na poptávku zdravé výživy ve veřejném stravování. Závěr práce je věnován konečnému shrnutí zjištěných dat a návrhům na možná zlepšení. |
Keywords: | restaurační zařízení; zdravá výživa; stravovací služby; gastronomie |
Thesis title: | Analysis of selected restaurants from nutrition point of view |
---|---|
Author: | Kremzerová, Daniela |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Mlejnková, Lena |
Opponents: | Indrová, Jarmila |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The aim of the thesis is to analyze supply and demand for healthy food in restaurants of two Czech cities, Praha and Ostrava. In the thesis there are defined basic terms related to food establishment and healthy food as a part of healthy lifestyle. There is introduced Czech gastronomy and its history. Diploma thesis also refers to typical Czech habits and frequent eating mistakes from healthy nutrition point of view. The research is focused on analysis of selected Czech restaurants' offer. There is included an interview with nutritional consultant and a survey, which is concentrated on demand for healthy food in Czech restaurants. Last chapter is devoted to final overview of the issue as well as to the suggestions for improvements. |
Keywords: | restaurants; healthy food; gastronomy; food establishment |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 26. 9. 2012 |
---|---|
Date of submission: | 15. 5. 2014 |
Date of defense: | 6. 6. 2014 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/38927/podrobnosti |