Quality of food and beverage services in Prague

Thesis title: Kvalita gastronomických služeb v Praze
Author: Sojková, Lucie
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Bakos, Tomáš
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce pojednává o kvalitě gastronomických služeb a ukazuje její význam na příkladu gastronomických služeb poskytovaných v Praze. Cílem práce je zhodnotit význam kvality v oblasti gastronomie. V první kapitole jsou definovány základní pojmy týkající se gastronomie a kvality. Druhá kapitola se zabývá legislativní úpravou pro oblast gastronomických služeb. Jsou zde popsány celosvětově uznávané standardy kvality a legislativně stanovené požadavky na kvalitu v České republice. Další část práce stručně představuje hlavní gastronomické průvodce. Poslední kapitola teoretické části je zaměřena na síť stravovacích zařízení v Praze včetně možností její kontroly. Kapitola obsahuje aktuální výsledky kontrol kompetentních orgánů. Klíčovou částí práce je realizovaný primární výzkum mezi návštěvníky pražských gastronomických zařízení. Z výzkumu vyplývá vnímání hlavních aspektů kvality pražské gastronomie, odhalení konkrétních nedostatků a následné navržení opatření za účelem zlepšení kvality poskytovaných služeb v gastronomických zařízeních v Praze.
Keywords: kontrola; Praha; gastronomie; kvalita; stravovací zařízení
Thesis title: Quality of food and beverage services in Prague
Author: Sojková, Lucie
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Bakos, Tomáš
Thesis language: Česky
Abstract:
The bachelor thesis deals with the quality of food and beverage services and demonstrates its importance using the example of food and beverage services provided in Prague. The aim of the thesis is to assess the importance of quality in the field of gastronomy. The first chapter characterises the main terms related to gastronomy and quality. The second chapter deals with the legislation for this field. Worldwide recognised standards and also the Czech legislation are depicted there. The next part of the thesis briefly introduces the main gastronomy guide books. The last chapter of the theoretical part focuses on the network of the food and beverage facilities in Prague including the possibilities of their monitoring and inspection. The chapter contains update results of the monitoring of the appropriate authorities. The key part of the thesis is a primary research which was conducted among the visitors of food and beverage facilities in Prague. The result of the research is the assessment of the main aspects of quality of Prague gastronomy, revelation of particular detects and a subsequent proposal of measures to improve the quality of Czech gastronomy in Prague.
Keywords: gastronomy; Prague; monitoring; food and beverage facilities; quality

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 1. 7. 2013
Date of submission: 5. 5. 2014
Date of defense: 10. 6. 2014
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/43563/podrobnosti

Files for download

    Last update: