Analysis of the perception of Czech origin of the products

Thesis title: Analýza vnímání českého původu produktů
Author: Pazderová, Blanka
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Černá, Jitka
Opponents: Bártová, Hilda
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce se zaměřuje na vnímání českého původu produktů. Cílem práce bylo analyzovat vnímání českého původu produktů z hlediska spotřebitelů, zda preferují při nákupu české výrobky, a kterým značkám českého původu na výrobcích důvěřují. Práce se zabývá zejména tzv. oficiálními značkami garantujícími český původ např. Regionální potravina, Regionální produkt, Český výrobek - garantováno Potravinářkou komorou ČR a další. Na druhé straně poukazuje na existenci tzv. neoficiálních značek a jejich vlivu na vnímání spotřebitele. Rozpracovává problematiku českého výrobku z hlediska jejího právního ukotvení v české legislativě. V praktické části práce byl proveden kvantitativní a kvalitativní výzkum zkoumající vnímání českých výrobků spotřebiteli, který ověřil preferenci českých výrobků a důvěru v oficiální značky (označení) českého původu. V posledním se práce zabývá označením "Vyrobeno v EU" a jeho vnímání spotřebiteli. Ze závěrů práce plyne, že ve zkoumané oblasti absentuje právní úprava a otevírá se zde prostor pro manipulaci se zákazníkem, který se v současném systému neorientuje a může být uváděn v omyl.
Keywords: Vyrobeno v EU; označení potravin; označení původu; český výrobek; česká značka; vnímání
Thesis title: Analysis of the perception of Czech origin of the products
Author: Pazderová, Blanka
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Černá, Jitka
Opponents: Bártová, Hilda
Thesis language: Česky
Abstract:
The master's thesis focuses on the perception of Czech origin of the products. The main goal was to analyze the perception of the origin of the products in terms of consumers that prefer to buy Czech products, and which designations of Czech origin on products they trust. In particular, the work deals with the so-called "official designations" of Czech origin, for example "Regionální potravina" (Regional food), "Regionální produkt"(Regional product), "Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou České republiky"(Czech product - guaranteed by Food Chamber of the Czech Republic) and others. On the other hand, it highlights the presence of so-called "unofficial designations" and their influence on the consumer's perception. It is also focused on the legal issue of the Czech products. In the practical part of the thesis, we deal with the quantitative and qualitative research of the perception of Czech products to the consumer, which verifies the preference of Czech products and confidence in official designation of Czech origin. Finally, my work deals with the designation "made in EU" and its perception of the consumer. The conclusion of the work is that the studied subject is missing a legal description (in the Czech law system) and enables a manipulation with customers that are not familiar with the current system and could be misled.
Keywords: made in EU; designation of origin ; Czech product; Czech brand; perception; designation of food

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Marketing

Information on submission and defense

Date of assignment: 21. 6. 2013
Date of submission: 21. 5. 2014
Date of defense: 11. 6. 2014
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/43423/podrobnosti

Files for download

    Last update: